MUSTO AİDİYET KATMANLARI

Cermodern’in yeni sergisi “Aidiyet Katmanları ”, 03 Nisan’da Cermodern’de ziyarete açılıyor. Sergi, köken kültür sanatçı için ne ifade eder, bir anlamı var mıdır sanatta sorusunun peşinde yol alan Musto/Mustafa Cemal Yıldırım’ın sanat serüvenine içkin bir yolculuk. Köklerinden uzaklarda bir yerlerde yaşayanların aidiyet duygusu, zaman sarmalında çoklu katmanlar oluşturduğunda, öteki göze mi dönüştürüyor sanatçıyı sorusuyla “kimlik ve yalnızlık” kavramlarına odaklanıyor.
Görsel Sanatlar

 

Görsel kaldırıldı.

Aidiyet Katmanları

zorbatv.com

 

 Görsel kaldırıldı.

03 Nisan 2025 – 27 Nisan 2025 

 

Cermodern’in yeni sergisi Aidiyet Katmanları,  03 Nisan 2025 Perşembe günü  saat 18.30 ziyarete açılıyor. Küratörlüğünü yazar, sanat eleştirmeni Ümit Yaşar Gözüm’ün, sergi koordinatörlüğünü sanatçı danışmanı Ayşegül Atmaca’nın üstlendiği sergi, 03 – 27 Nisan 2025 tarihleri arasında ziyaretçilere açık olacak.

Geçmişi anmak, geleceği anlamak üzere çıkılan yolculuklara mekanın eşlik etmesi tarifsiz tat bırakır belleklerde. Cermodern’in geçmişten geleceğe uzanan atmosferinde aidiyet katmanları izleyiciyi farklı bir dünyaya davet ediyor. Sergi, izleyiciyi sadece geçmişle buluşturmuyor, aynı zamanda geleceğe dair yeni bir bakış açısı sunuyor. Sanatçı anlamlar ve imgeler üzerinden, izleyiciyi düşündürmeye davet ediyor.  Aidiyet Katmanları Anadolu’nun binlerce yıllık kültürel birikimini sanat yoluyla anlatan bir seçki.zorbatv.com

Kendinde olanı aramakla başlayan serüvenimizde, bizi asla terk etmeyen şey Öz’dür. Herber Read “Sanatçının en önemli amacı varoluşunu inşa etmektir.”   diyerek seslenir geride bıraktığımız yüzyıldan.  ‘Öz’ün içkin bir varoluş olduğunu fark eden sanatçı için, köken kültür ne ifade eder? Karşılığı nedir sanatta? Kökler, zaman sarmalında çoklu katmanlar oluşturduğunda mı, öteki göze dönüşür sanatçı? Aidiyetini sorgulamaya başlayan insan, ardında sorgulanamayacak değer bırakır mı? Aidiyetin öze aitliği ve köklerden beslenmeye; içine doğduğun coğrafya,  yetiştiğin kültür çevreni, gelenekten beslenen inançlar, birey olma çabası, arayışlar, yeni ufuklara yönelme, evrensel yolculuk ve eser verme çabası, yeni teknikler deneme, çok kültürlü ortamın sağladığı çoklu bakış açısıdır diyebilir miyiz?

Resmi vazgeçilmez bir uğraş olarak seçenler, özgün bir resim dilinin olması gerektiğinin de bilincindedir. Yaşamdan aldıklarını resim olarak geri vermeyi ilke edinen Musto’yu anlamak için, “Kimlik ve Yalnızlık” kavramlarına varoluş misyonunun baş aktörleri rolünü biçmesindeki etken sebebi sorgulamak gerek! Bütün olan biteni; çağın kaybolan masumiyetini arayan kararlı duruşunda, boşluğa dokunan düşüncenin izinde yürümesinde, öğrenilmiş çaresizliğe mahkum kitlenin yazgısını değiştirme adına, doğu batı düşüncesi üzerinden kendi sentezini yaratan sanat algısında bulacağınızın izdüşümü bu sergi.

zorbatv.com

Zengin ve dinamik  plastik altyapısı olan sanatçıyı yaratıcı kılan şey arayışlarıdır ki: Kesintisiz arayış serüveninde; yeni hisler, etkiler ve kendisini bulduğu teknikler keşfeder. Tekniğinde doğanın sundukları kadar, insan doğası üzerine yoğunlaşmasının büyük payı var. Katmanların derinliklerindekilere uluşma çabasına, sanatçının yarattığı lirik anlatım dili yol gösteriyor. Maddenin her hali ile ışığın devinimi, anlamın yüceliğine götürüyor. Parmaklarıyla başladığı ve bedeniyle bütünleştirdiği resmin varoluşunda fırça birkaç sıra geriden geliyor. İçgüdüsel sağlam leke ve doku dengesi, pentürel aryalarla varoluşun imgeden gerçekliğe dönüşmesini sağlıyor. Resimlerindeki önemli ayrışmalardan birisi de renk ve zemin katmanlarını oluşturduğu ışıldama/lüminesans boyama tekniğidir.

zorbatv.com

Sanatçının  bütün zamanlarına tanıklık eden  retrospektif sergi, aidiyetiyle ilk büyük buluşmasıdır.

Cermodern, Transart ve ZorbaTVdergi sponsorluğunda Küratörlüğünü Ümit Yaşar Gözüm’ün,  üstlendiği sergi, 03 Nisan 2025–27 Nisan 2025 tarihleri arasında Cermodern’de görülebilir.

Sergi paralelinde 05 Nisan 2025 Cumartesi günü saat: 14.00’de Musto: Aidiyet Katmanları sergisi kapsamında Sanatçı Aydının Köken Kültürle Bağı konulu panel düzenlenecek. Adnan Tepecik (Sanatçı/Akademisyen Prof.Dr.), Evelyne Pfeifer (Sosyolog, Müzeolog), Hasan Pekmezci (Sanatçı, Akademisyen Prof.), Ümit Yaşar Gözüm (Felsefeci, Yazar, Sanat Eleştirmeni) panelin konuşmacı olacak. Etkinlik kapsamında Ümit Yaşar Gözüm “Musto: Büyülü Gerçeklik” kitabını sanatçı ile birlikte imzalayacak.  

zorbatv.com

Ayrıca sergi programı kapsamında 12 Nisan 2025 Cumartesi saat 14.00’da cazın duayenlerinden Okay Temiz- Oryantal ve Musto-Mustafa Cemal Yıldırım birlikte Ritmin Sentezi: Aidiyet Konserinde birlikte sahne alacaklar. Konser sürerken Musto sahnede  bir resim performansı gerçekleştirecek.

* * * zorbatv.com

 

 

 

 

Küratör: Ümit Yaşar Gözüm 

Sergi Koordinatörü: Ayşegül Atmaca 

Program: Cermodern 

Tasarım ve Prodüksiyon: Esma Meydan

Çeviri: Ayşegül Atmaca- Evelyne  Pfeifer 

Fotoğraf:  Musto Arşivi

 

MUSTO/Mustafa Cemal Yıldırım Kimdir?

zorbatv.com

1960 Yılında Hatay’ın Kırıkhan İlçesinde doğan Mustafa Cemal Yıldırım’ın çocukluğu Gaziantep’in Hortlu-Ataköy’de geçti. İlk ve orta öğretimini Gaziantep’te tamamlayan Yıldırım, 1975-1978 yıllarında ressam Mustafa Bencan çok dallı atölyesine devam etti.

Aynı yıllarda Mersin ve İskenderun’da ilk atölyelerini açtı. 1988 Yılında İsviçre/Lozan’a yerleşti. Burada sanatın bir çok dalında uygulamalar yapılan atölyesini kurdu. Sanatçının, resim dışında heykel, serigrafi, vitray, grafik tasarım alanlarında çalışmaları vardır. Yirmiye yakın enstrüman çalan Musto, Okay Temiz başta olmak üzere cazın ustalarıyla sahne çalışmaları da yapmaktadır.

İsviçre başta olmak üzere Avrupa’da ve Amerika’da pek çok bienal, sanat kampı ve çalıştaya katılmıştır. Sanat konuşmaları ve sergiler başta olmak üzere çok sayıda uluslararası etkinlik gerçekleştiren sanatçının sergileri medyada geniş yer bulmuştur.

Köken kültürden beslenen Mustafa Cemal Yıldırım/Musto: İçine doğduğu coğrafya,  yetiştiği kültür çevreni, gelenekten beslenen inançlar, birey olma çabası, arayışları, yeni ufuklara yönelme, evrensele açılma, eser verme, yeni teknikler deneme vb. çok kültürlü ortamın sağladığı bakış açısı ile “Kimlik ve Yalnızlık” kavramlarını sanat anlayışının öznesi yapmıştır. Halen İsviçre-Lozan’daki atölyesinde çalışmalarını sürdürmektedir.

Medya İletişimi 

Cermodern

0312 310  00 00 / 127

Ayşegül Atmaca

aysegullatmaca@gmail.com

+90 507 122 73 73

Görsel kaldırıldı.     Görsel kaldırıldı.Görsel kaldırıldı.

 

 

Foto Galeri

Yeni yorum ekle

Düz metin

  • Hiç bir HTML etiketine izin verilmez
  • Satır ve paragraflar otomatik olarak bölünür.
  • Web sayfası adresleri ve e-posta adresleri otomatik olarak bağlantılara dönüşür.