SUPERSTORE
Simay Özlü Diniz
Superstore 2015-2021 yılları arasında NBC’de yayınlanan bir Amerikan komedi dizisi. Şu anda Netflix’de gösterimde olan dizi IMDB’de 7,8 puan almış. IMDB (Internet Movie Database) film, dizi, televizyon programları hakkında izleyicilerin değerlendirme yaptığı bir çevrimiçi bilgi bankası. Günümüzde Amazon’un bir alt kuruluşu. Superstore ayrıca GLAAD medya ödüllerinde en iyi komedi dizisi dalında aday gösterilmiş. Bir megamarket çalışanlarının hayatlarını konu alan dizide aslında bu konu üzerinden Amerikan kapitalizmi ve toplumunun bir eleştirisi yapılıyor.
Asıl karakterler Meksika asıllı bir kadın şef olan çalışkan Amy, markette yeni çalışmaya başlayan yakışıklı Jonah, mağaza müdür yardımcısı muzip Dina, engelli ve hazırcevap Garret, vatansever Amerikalı mağaza müdürü Glenn, hırslı Filipinli Mateo ve naif genç çalışan hamile Cheyenne’den oluşuyor. Cloud 9 şubesinde çalışan bu karakterin maceraları hem Amerikan toplumsal yapısını yansıtıyor hem de mağazada geçen hikayeler tüketim toplumunun trajikomik yanlarını resmediyor. Amerikan klasiği olan indirimler, mağaza içi satış politikaları, çalışanlar arası rekabet, müdürlerin otorite sorunları hicivli bir biçimde işleniyor. Diyaloglar gayet yaratıcı ve izleyiciyi güldürüyor.
Amy genç yaşta hamile kalıp evlenerek üniversiteyi bırakmış ve çalışmaya başlamış genç, güzel Meksikalı kadın çalışanı canlandırıyor. Dizinin baş rol oyuncusu diyebileceğimiz karakter çalışkanlık, dürüstlük (çoğu zaman), idealizm, hırs ve başarı özellikleri ile Amerikan değerlerini yansıtıyor. Üniversiteyi açıktan bitirmeye çalışırken ailesini geçindiriyor. Yakışıklı ve muzip Jonah Amy’nin keşke evlenmeden önce tanışsaydım dediği kişi. Aralarında romantik komedi türünde bir ilişki yaşanıyor. Mağaza müdürü Glenn ise geleneksel Amerikan değerlerini yansıtıyor. Beyaz Anglosakson dindar, tutucu ve biraz dar görüşlü bir kesimi temsil ediyor. Çalışanları mağaza dansları, tekerlemeler ve pizza partileri gibi demode ve çocuksu yöntemlerle motive etmeye çalışan naif bir yönetici. Evli, çocuklu ve dindar olan Glenn’in aksine onun rakibi olan müdür yardımcısı Dina laik, bekar, hayvansever ve maceracı bir karakter. Aralarında sürekli atışıyorlar. Dina’yı canlandıran Lauren Ash, iki kere Kanada Komedi Ödüllerine ve en iyi performans ödülüne layık görülmüş. Benim de dizide en keyifle izlediğim karakterlerden. Cheyenne ise genç yaşta hamile kalıp çalışan genç anne adayını canlandırıyor. Genç hamilelik ve kürtaj meselelerinin Amerika’da önemli bir gündem oluşturduğu düşünüldüğünde bu karakter de halkın nabzını tutuyor. Tekerlekli sandalyedeki Garret, engelli ancak pek çok çalışandan daha özgüvenli ve akıllı olmasıyla dikkat çekiyor. Filipinli Mateo ise Meksikalı Amy gibi Amerikan toplumunun göçmen kesimini temsil ediyor. Amerikan toplumundaki göçmen nüfusun fazlalığı göz önüne alındığında bu karakterler de gerçeği yansıtıyor.
Komedi yapmanın zor bir iş olduğu düşünüldüğünde Superstore ortaya başarılı bir iş çıkarıyor. Mağazada toplumun ne kadar gereksiz eşya aldığı ve tükettiği sorgulanırken çalışanların da onları satma mücadelesi ortaya konuyor. Bir yandan da zincir işletmelerin tepeden inme politikalarının çalışanları nasıl ezdiği sorgulanıyor. Pirim vaat edildiğinde aralarındaki kıyasıya mücadele, çocuksu hırslar ve ayak kaydırmalar izleyiciyi güldürüyor. Mağaza müdürünün bastırmayı engelleyemediği ırkçılığı, Amy’nin fazla idealist ve doğrucu olması, Mateo’nun Makivelist çıkarcılığı, Chayenne’in koşulsuz Pollyannacılığı, Garret’in hazırcevaplılığı, Lauren’in espirileri ve Jonah’ın cazibesi izlemeye değer. Tüketim odaklı Amerikan toplumunun küçük bir portresini çizmesi açısından dizi önem taşıyor. Keyifli seyirler.
Yeni yorum ekle