Tanrıça Hera

Kültürel Miras

Hera


Ahmet Levent Zeybek

zorbatv.dergi

Olympos tanrıçalarının en çok saygı görenidir. Göğün saf ışığını temsil eden Hera, kadının kutsal örneği, güzel namuslu eşin ilahi sembolüdür. Güzel, ak kollu inek gözlü olup doğumlara bakar, anaları korur, onlara yardım eder. Kronos ve Rhea’nın ilk kızları Zeus’un kız kardeşi ve karısıdır.

Tasvirleri: 
Çoğu zaman yüksek bir taht üzerine oturmuş olarak tasvir edilir. Onun bir elinde üremenin, bereketin sembolü olan nar diğer elinde ucunda kuğu kuşu bulunan hükümdarlık asası bulunur. İri gözler ve gür saçlarla eşsiz bir güzelliğe sahiptir. Başının ardından gelin duvaklarını hatırlatan b,r tül sarkar. Tavus kuşu ona tahsis edilmiştir. Homeros’un betimlediği sıfatlardan biri de tanrıçanın inek gözlü olduğudur. İnek, tanrıçanın koruduğu ve en sevdiği hayvandır. Bu nedenle de insanlar, besili inekler kurban ediyor, tunçtan veya terrakottadan inek figürinlerini adak olarak sunuyorlardı. Hera’nın tapınım gördüğü Argos’ta Hera onuruna “Heka Tombaia” (Yüz Sığır Bayramı) kutlanırdı.

Zeus ile Hera’nın Evliliği :
Zeus Hera’ya soğuk bir kış günü üşüyen bir kumru biçimine dönüşerek görünmüş, Hera üşüyen bir kuşu bağrına basmış, sıcaklığına dayanamayan Zeus asıl kimliğine dönüşerek ona sahip olmuştur. Homeros’a göre İda Dağında (Kaz Dağları) yapılan Zeus’la Hera’nın düğünleri, yeryüzündeki her türlü bolluk ve verimliliğin simgesidir. Bu evliliğe Hieros Gamos (Kutsal Evlilik) adı verilir.

Hera aynı zamanda geçimsiz, hırslı, tutkulu bir kadındır. İşlerini çoğunlukla düzen kurarak yapar. Hera tipik Yunan tanrıçası olarak Yunan Yarımadasının ırk, soy, din ve dünya görüşlerini, çıkarlarını Anadolu’ya ve Ege’ye karşı savunmuştur. Argos Hera’nın kutsal şehridir. En ünlü tapınağı “Samos” adasında bulunur. zorbatv.dergi

Üç güzeller yarışmasında birinciliği Aphrodith’e kaptırması Paris ve Troya’ya karşı bitmez bir kin duymasına neden olmuş ve Troya’nın yok edilmesini istemiştir. Savaş sırasında hep Akhaları tutmuş, savaş Troyalıların lehine döndüğü zaman İda Dağı’nda savaşı seyreden Zeus’un yanına gelerek onunla sevişip, oyalayarak diğer tanrılarla birlikte Akhalar’a yardım istemiştir. O, Aphrodit’ten sonra en güzel tanrıça olduğu halde bunu hiçbir zaman kullanmamış, ona aşık olanları hep reddetmiş, Zeus’a hep sadık kalmıştır.
 

Yeni yorum ekle

Düz metin

  • Hiç bir HTML etiketine izin verilmez
  • Satır ve paragraflar otomatik olarak bölünür.
  • Web sayfası adresleri ve e-posta adresleri otomatik olarak bağlantılara dönüşür.