Detoks Smoothiler ile Holistik Beslenme Sırları

Mutfak Kültürü

Detoks Smoothiler ile Holistik Beslenme Sırları


Yeşim Kaya


Smoothie tarifi vermek yerine, muhteşem ve sağlıklı tarifler için, en temel adımları vermeyi tercih ettim. Tarif, sizin dolabınızdaki malzemeler ve hayalleriniz kadar geniş. Ama her işin bir tekniği var. Mesele, her işin tekniğini doğru öğrenmek.
Siz istediğiniz gibi seçip, karıştırın. Haydi Başlayalım.  Beğendiğiniz diğer malzemeleri değiştirmek ya da eklemekten çekinmeyin! Keyfini çıkarın! 
Smoothie hazırlarken, ilk malzememiz tabi ki seçeceğimiz sıvı. Bu sıvılar bedenimiz için en gerekli, sağlıklı ve doğal olanından seçmek ile işe başlayabiliriz. Doğaya ne kadar yakın kalırsak o kadar sağlıklı olacağımızı unutmayalım. Holistik yaşamın ve beslenmenin özü tam da bu işte. Yediğiniz, içtiğiniz, yaptığınız her şey doğal ya da doğala en yakın olmalı. 
1. Ana malzemenizi seçin: 1 ila 2 bardak temiz su, portakal suyu, hindistan cevizi suyu, badem sütü, kenevir sütü, taze elma veya portakal suyu, bitkisel çay, yeşil çay, kefir veya kombucha, süt,  kullanabilirsiniz. 
Gelelim ikinci adıma, bu adım işe biraz kıvam aynı zamanda, muhteşem lezzetler kattığımız an. Elimizde doğanın mucize gıdaları, meyve ve sebzeler var. Vitamin, mineral, protein, yağ, şeker, karbonhidrat, kısaca bedenimizin gün içinde ihtiyaç duyduğu her şeyi doğadan elde edebiliriz. Bu seçin sizin damak tadınıza, aynı zamanda ihtiyacınız olan vitamin, mineral vb. gibi günlü destekleri alımınızla orantılı olmalı. Doğru ve sağlıklı beslenmenin birinci şartı, süreklilik, süreklilik sağlayabilmeni için, yediğinizden keyif almanız ve alışkanlıklarınıza uyması elzem bir kural. Hayatınıza, alışkanlıklarınıza uymayan bir takım akımları uyguladığınızda başarısız olmasının sebebi, size uyumsuz olmasıdır. Gastronomi, kültür ve yemek ilişkisidir. Yaşadığınız topraklar ve alışkanlıklarınız, ayrıca o toprağın size aşıladıklarının önemini ve değerini sakın ha sakın kulak arkası etmeyin. Unutmayın, yemeğin modası olmaz. Bedeninizi dinleyin, o size ne istediğini söyleyecektir. 
2. Temel malzemeleri seçelim: Elma, portakal, kivi, kavun, çilek, benim idealim orman meyvelerinin tamamı,  pancar, salatalık, ananas, mango veya şeftali ya da nane, kekik, ıspanak, havuç, enginar, kereviz, gibi 2 bardak taze veya dondurulmuş meyve ya da sebze ekleyebilirsiniz. Seçeceğiniz meyve ve sebzelerin mevsiminde olmasına özen gösterin. Eğer mevsiminde değilse konserve ve ya dondurulmuş seçenekleri tercih edin. Kuralı unutmayın, doğal ya da doğala en yakın olanı tercih etmek. Bu malzemeleri dilediğiniz gibi karıştırmayı ihmal etmeyin. Oranlarını ve detayları değiştirerek asıl ağız tadınızı bulun. Ancak oranları değiştirirken aşırıya kaçmayın, özellikle meyvelerin früktoz yani şeker içerdiğini ve fazla alındığında karaciğerde yağlanma yapma ihtimalini unutmayın. Atalarımızın söylediği gibi “Azı Karar, Çoğu Zarar” 
Üçüncü adım, lezzet ve kıvamı biraz daha arttıracağımız en lezzetli adımlardan birisi. 2. Adımda meyve ve sebze kullanmıştık. Bu adımda yine kullanacağız. Ancak bu kez kremamsı olanları tercih edeceğiz. Bunun yanı sıra, kuruyemişler ve yoğurt gibi biraz daha katı gıdaları karışımımıza ekleyerek, tat ve kıvam konusunda bambaşka sınırları zorlayacağız. Kuruyemişler, sadece mineral, vitamin, yağ açısından değil, birçok anlamda bedenimize faydalı şeyler içerir. Ancak her zaman söylediğim gibi, önemli olan porsiyon planlama, bir avuç değil, iki, üç tane kuruyemiş kullanacağımızı unutmayalım. Bazı kuruyemişler, yağ açısından oldukça zengindir. Ve doğadaki her şeyde olduğu gibi, yararları fazla alındığında zarara dönüşebilir. Seçim ne kadar önemliyse, ölçüde o kadar önemli. 
3. Yoğun Bir Lezzet Ekleyelim; Şeftali, Muz, avokado, Hindistan cevizi, süzme yoğurtlar, badem, ceviz gibi pürelerle tadını zenginleştirmeniz ve kremalı bir lezzet eklemeniz mümkün. 
Doğanın gerçek mucizesi baharatlar. Tüm yemeklerimde en büyük yardımcılarım. Üstelik mucizevi faydaları var. Maydanoz sapı ve limon ile ödem atabilir, kereviz yiyerek hem doyup, hem zayıf kalabilirsiniz. Doğanın bu muhteşem eczanesi aynı zamanda inanılmaz aromatik tatları ile bizi büyülü bir cennete davet eder. Tarif oluşturmak, biraz zaman, biraz merak ile alakalı. Bazen hiç olmaz dediğiniz tatların birbirine olağanüstü uyum sağladığını göreceksiniz. Çekinmeden deneyin. Denerken tek kural, azar, azar eklemek. Böylece hoşunuza gitmeyen tatları ekleyerek karışımınızı bozmazsınız. 
4.Doğanın mucizeleri yeşillik ekleyiniz: Daha sonra 1 ila 2 bardak kereviz sapı, maydanoz, cibez, madımak, ebegümeci, ıspanak, romaine veya turp yeşillikleri ekleyin; 1 bardak lahana, Çin lahanası, pazı, pancar yeşili veya 1/4 bardak roka veya karahindiba yeşillikleri. 
5 Besin maddelerini artırın : Aşağıdakilerden birini veya birkaçını seçin: 1 çorba kaşığı chia, kenevir veya keten tohumu; Hindistan cevizi, keten veya kenevir yağı 1 çorba kaşığı; Açaí, nar, camu, maqui, goji, buğday çimi veya brokoli filizi gibi 1 yemek kaşığı superfood tozları için 1 çay kaşığı; 1/4 ila 1/2 çay kaşığı spirulina veya chlorella; veya 1/4 fincan donmuş çiğ brokoli veya karnabahar ekleyin.
6 Biraz sihir ekleyin : Baharatlarla lezzet ateşine ilham verin! 1/8 çay kaşığı acı, kırmızı biber gevreği, zerdeçal veya köri tozu veya 1/4 ila 1 çay kaşığı öğütülmüş tarçın veya taze zencefil ekleyin. Veya 1/2 çay kaşığı biberiye veya 2 çorba kaşığı maydanoz, kişniş, fesleğen ya da nane gibi 1/4 bardak taze (değil) taze otlar deneyin. 1 çay kaşığı limon veya limon suyu ve 1/4 ila 1/2 çay kaşığı limon veya limon kabuğu rendesi ile topraksız kök sebzelerin veya yapraklı yeşilliklerin acılığını kaldırın.
7 Karışım! Tüm malzemeleri karıştırıcınıza atın ve pürüzsüz ve kremsi olana kadar 30 ila 60 saniye boyunca yüksek sıcaklıkta patlatın.
 

Yorum

Senem Gumusay (doğrulanmamış) Çar, 18 Mayıs 2022 - 11:24

Efendim sizi takipteyiz. Holistik yaşamak istiyorum. Sevgilerimle

Asya Kalkan (doğrulanmamış) Çar, 18 Mayıs 2022 - 11:25

Giderek obez ve stresli bir topluma dönüyoruz. Bu konuda insanların aydınlatılması lazım. Teşekkürler

Yeni yorum ekle

Düz metin

  • Hiç bir HTML etiketine izin verilmez
  • Satır ve paragraflar otomatik olarak bölünür.
  • Web sayfası adresleri ve e-posta adresleri otomatik olarak bağlantılara dönüşür.