Kastamonu’nun Muazzam Mutfağı!

Mutfak Kültürü

Şefika Onur Akatay

zorbatv.dergi İlk duyduğumda bir yanlışlık olduğunu düşünmüştüm. Sonradan   araştırdım ki gerçekten de Kastamonu mutfağında 812 çeşit yemek   varmış.

 Bazı ülkelerin mutfağında neredeyse toplamda bu kadar yemek   varken, cidden şaşırtıcı ve gurur verici bir sayı bu. Evet bazıları   Anadolu mutfağının içinde de bilinen yemekler. Ama 500 tanesi   tamamen Kastamonu’ya özgü. 


 Binlerce yıllık bir kültür yatmakta şehirde. Haliyle bu miras, mutfağa   da yansımış. Komşu illeri olan Sinop, Çorum, Çankırı, Karabük ve   Bartın ile etkileşimi yemeklerde karma ama özgün tatlar da   doğmasına sebep olmuş. 


 Yörede yetişen ve lezzetiyle ön plana çıkan ürünler de var.   Kastamonu elması, üryani eriği, Tosya üzümü, İnebolu kestanesi,   kirazı, Azdavay armudu, Araç ceviz ve kızılcığı, Taşköprü eriği,   sarımsağı ve keten-keneviri, Tosya pirinci gibi endemik ürünler   mutfağa girdiklerinde başka yerlerde yakalayamayacağınız tatlara   dönüşüyor. Elmadan nefis bir pekmez yaptıklarını da eklemeden   geçmeyeyim. 


Bu arada önemli bir detay, Kastamonu’nun şekerciliğin yayılış noktalarından biri olması… Lokumları, cezeryeleri, ezmeleri, pişmaniyeleri ve helvalarıyla dünyaca ünlü Hacı Bekir Şekercisi’nin Kastamonu’nun Araç ilçesinden çıkmasına şaşmamalı. Üstelik de 1777 yılında… Bu özelliğiyle Türkiye’nin halen faaliyette olan en eski özel kuruluşu.

 
Yemeklere dönecek olursak, Oğmaç Çorbası, Kiren Tarhanası, Sütlü Sarma, Ekşili Siyez Bulgur Pilav, Banduma, Köle Hamuru, Biryan Kebabı, Simit Tiridi ve daha niceleri…

 Tirit, Anadolu’da yüzyıllardır yapılan bir yemek pişirme usulüdür aslında. Et/kemik suyuna döşenen ekmek yatağının üzerine dilediğiniz malzemeyle çeşitlemeler yapabilirsiniz. Bu et/kemik suyu, lezzeti bir yana şifa niyetine içilmesi gereken bir malzemedir. Bir yemeğe bu temeli atarak başladığınızda hem leziz hem de sağlıklı olması kaçınılmazdır. 

zorbatv.dergi
 İşte bu usule trit adı verilmiş, hatta ‘’Tiridine tiridine bandım’’ diyerek bir   Kastamonu türküsü bile yapılmış. Dediğim gibi pek çok çeşidi var. Ama bu   yöreyle anılanı ‘Simit Tiridi’… 


  Peki nasıl yapılıyor? Kastamonu’nun yine kendine özgü bir simidi var. Bu      simitte böreklik un kullanılıyor.  Mayalanıp, yoğrulduktan sonra simit şekli     veriliyor. Biraz dinlenen hamur, elma pekmezli suda haşlanıyor. Sonra da      fırına… İşte bu simitler küçük parçalar halinde doğranıp tabağa konuluyor.    Üzerine kaynamış kemik suyu, onun üzerine sarımsaklı yoğurt ve uzun   süre zorbatv.dergiyavaş yavaş kavrulmuş kıyma dökülüp, son olarak da kızarmış     tereyağı ekleniyor. Bu gerçekten harika bir yemek. 


  Ancak Kastamonu simidini başka şehirlerde bulamayabilirsiniz. O yüzden      siz bunu, susamsız yöresel simitlerle, köy ekmekleriyle ya da günlük       tükettiğiniz tam buğday, çavdar… gibi ekmekleri ya kurutup veya kızartarak   yapabilirsiniz. Kıyma yerine et de kullanabilirsiniz.  Ama yolunuzu bir             şekilde Kastamonu’ya düşürüp yerinde yemenizi ısrarla tavsiye ediyorum…
 

Yorum

Muzaffer Özcan (doğrulanmamış) Sa, 12 Ekim 2021 - 19:55

Şefika Onur hocam,
Mütevazi mekânımız "TiriT' de simit tiridini yıllarca yapmıştık, hatırlarsınız.
Maalesef simiti taze tutamamak, çok kavurup kurutulması gereken kıymanın, izahbetmemize rağmen beceriksizlikten kurutulduğunu zanneden müşterilerimiz yüzünden gereğince tanıtamadık.
Genç olsaydım sırf Kastamonu lezzetleri sunan bir mekan açmayı düşünürdüm.
Yazınız vesilesi ile saygı ve selamlarımı sunarım.

Yeni yorum ekle

Düz metin

  • Hiç bir HTML etiketine izin verilmez
  • Satır ve paragraflar otomatik olarak bölünür.
  • Web sayfası adresleri ve e-posta adresleri otomatik olarak bağlantılara dönüşür.