Çağdaş Türk Şiiri Tarihi
Emel Koşar
Edebiyat tarihçisi olarak çalışmalarımızda şairleri ve eserleri sınıflandırarak ve konumlandırarak inceliyoruz. Günümüz şiiri söz konusu olduğunda ister çağdaş Türk şiiri, ister modern Türk şiiri, ister yeni Türk şiiri diye tanımlayalım seçtiğimiz ifadeyle -örneğin çağdaş Türk şiiri- hangi tarihler arasından bahsedildiği ve seçilen şairlerin eserlerinin nasıl ele alındığı mutlaka belirtilmelidir. Mükemmel bir edebiyat tarihi yazılamaz. Ancak kusurlardan mümkün olduğu kadar arındırılmış, tasnifi ve yöntemi açısından sağlam edebiyat tarihleri her zaman temel kaynak ve ders kitabı olarak kullanılmıştır.
Hatem Türk’ün son kitabı Çağdaş Türk Şiiri Tarihi (Paradigma Akademi Yayınları, 2021) onun modern Türk şiirine bakışını yansıtan önemli bir kaynak. Yazarın şiir tarihini dönemler ve şairler odağında yazarken ele aldığı eserlerin çağdaşlarından farkları üzerinde durması tartışmalara ve başka çalışmalara ışık tutacak.
Çağdaş Türk Şiiri Tarihi 2000’li yılları da ele alan tasnifi ve değerlendirmeleriyle akademisyenlerin ve şiirle ilgilenenlerin kitaplıklarında bulunması gereken bir eser.
Türkiye’de bir yılda yüzlerce şiir kitabının yayımlandığını biliyoruz. Hatem Türk’ün bir akademisyen olarak başarısı günceli takip etmesi ve cevherleri ortaya çıkarabilecek donanıma sahip olması.
Türk şiirinin gelişim çizgisini siyasî ve sosyal gelişmeler ışığında gösteren Hatem Türk örnek bir çalışma ortaya koymuştur. Yazar, kitabında ele aldığı şairlerin şiir örneklerine yer vererek âdeta şiiri şiirle ölçmüştür.
Çağdaş Türk şiirinin doğuşunu ve olgunlaşma evrelerini adım adım anlatan yazar, şairleri tek tek değil, bir zincirin halkaları şeklinde ele alırken onları hayat koşulları, kendi şiir anlayışları ve dönemin edebî atmosferi bağlamında yorumlar.
Yazarın çağdaş Türk şiirini sınıflandırma şekli ve şair seçimi elbette eleştirilebilir. Önemli olan eserin kendi içindeki tutarlılığıdır. Hatem Türk’ün objektif tutumu alana katkıda bulunmanın yanı sıra yeni çalışmalara da kaynaklık edebilir. Çağdaş Türk Şiiri Tarihi okurunu bekliyor!
Doç. Dr. / Associate Professor
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi/ Mimar Sinan Fine Arts University
Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü/Department of Turkish Language and Literature
Yeni yorum ekle