“Pembe Bakışlı Kız Z”

Sanat

“Pembe Bakışlı Kız Z”

Saygın Ünel

Yaşam, günlük karmaşanın içinden çekip aldığımız renklerle şekillenir.Görme yetisini güçlendiren ışık, renkli bir evren yaratır. Peki, ışık dünyadaki her varlığa eşit mi düşer? Herkesin, ışığın kırılmasıyla gördüğü renk aynı mıdır? Değerli dostum Deniz Serkan Özcan’ın “Pembe Başlıklı Kız” adlı eseri bu sorgulamaları yapmama sebep oldu. Tabii ki burada gördüğümüz eser tanıdık bir portre ama sanatçının yorumuyla oldukça felsefi boyutlara ulaşıyor.

Osman Hamdi Bey’in en küçük evladı olan Nazlı Hamdi’nin çocukluğunu resmeden ressamımız, esere kendine özgü öyle bir renk kazandırmış ki yaptığım sorgulamaya döndüğümde herkes, durup baktığı yerdeki rengi toplar diye bir cevap verebiliyorum. Evreni, yaşamı, kişileri daha çok da kendini anlamaya çalışırken payına düşen ışık kadar rengin olur.

 Deniz Serkan’ı korku temalı eserleriyle tanımıştım ve bu çizgide, üzerine bir şeyler katarak ilerledi.Portre çalışırken bile yaşamda payına düşen renklerle bambaşka kişiler yarattı. Onlarla belki de aklımızın alamayacağı ölçütlerde mistik bağlar kurdu. Bu nedenle Nazlı Hamdi, bin dokuz yüzlü yılların başındanbize gizemli bir bakış atıyor…

Orijinal boyutlarına sadık kalarak yorumlanan bu eserin füzen tekniğiyle yapılması, istikrarlı bir serinin oluşumunda büyük rol oynuyor. Bana çağrıştırdığı en güçlü duygu resmin antika havasında oluşu. Doğrudan tekniğin verdiği izlenim buyken bir anda yağlıboyayla atılan fırça darbesi izleyici şaşkına çevirmeye yetiyor ve en başta belirttiğim günlük karmaşadan çekip aldığımız rengin dışavurumu görülüyor.

Osman Hamdi Bey’in 1904 yılında yaptığı yağlıboya tabloda muhtemelen on bir yaşında olan kızın pembe olan başlığı burada siyah beyaz veriliyor. Pembe renk, farklı tonlarda olmak üzere eserin iki yerinde kullanılıyor.

Zamanına göre modern/batılı kıyafetlerle, açık alanda resmedilen bu eser, artık bambaşka bir boyuta taşınarak içinde bulunduğumuz dönemi de geride bırakıyor.Aradaki fark ise orijinalinde modern olan içerikken burada teknik detaylar. Genç sanatçımızın, kendine özgü yorumuyla günümüze aktarılan bu eseri; Tunceli Müzesi’nde sergilenmekte.

Foto Galeri

Yeni yorum ekle

Düz metin

  • Hiç bir HTML etiketine izin verilmez
  • Satır ve paragraflar otomatik olarak bölünür.
  • Web sayfası adresleri ve e-posta adresleri otomatik olarak bağlantılara dönüşür.