Depremler ve Aşkın Kenti Stratonikeia

Kültürel Miras

Depremler ve Aşkın Kenti Stratonikeia

Zerrin Dağcı

Depremler maalesef ülkemizin bir gerçeği. Binlerce yıldır bu coğrafyada pek çok şehir, zelzeleler sonucu yerle bir oldu. Biraz sonra okuyacağınız Staratonikeia kentinin tarihinde de depremler önemli bir yer tutuyor. Özellikle MS 4. yüzyılda meydana gelen büyük bir deprem sonucunda Stratonikeia'nın birçok yapısında ağır hasar meydana geldiği bilinmektedir.
Tarihçi, coğrafyacı, gezgin ve yazar Strobon’a göre Stratonikeia, tapınak, tiyatro, agora ve meclis gibi çok güzel yapılarla donatılmıştır. 
Kent, Muğla'nın Yatağan İlçesi'nin 7 km. batısında, Yatağan-Milas karayolu üzerindeki Eskihisar Köyü sınırları içerisindedir. Tarihi M.Ö. 3. Yüzyıla kadar gider.
Ölümsüz aşkların ve gladyatörlerin kenti olarak da bilinen Stratonikeia, M.Ö. 3. yüzyılın ilk çeyreğinde Seleukos kralı I. Antiokhos tarafından inşa edilmiş ve karısı Stratonike’nin adı verilmiştir.
         

zorbatv

   Stratonikeia antik kentinden bir detay
Rivayet odur ki Seleukos ülkesinin kralı I. Nikator, yörede güzelliğiyle nam salmış Stratonike adlı genç kadını kendine eş olarak seçer. Bu evliliğin beklenmedik sonucu ise kralın genç ve yakışıklı oğlu Antiokhos ile artık üvey annesi olan Stratonike’nin birbirlerine âşık olmalarıdır. Yataklara düşen oğlu Antiokhos’un hastalığına derman bulamayan kral, dönemin ünlü hekimlerinden birini saraya davet eder. Ünlü hekim ne kadar uğraşırsa uğraşsın bir sonuç alamaz, ta ki bir gün Antiokhos odasındayken Stratonike’nin içeri girmesine tanık olana kadar. Âşık olduğu kadının karşısında kalp atışları hızlanan, yüzü kızaran Antiokhos’un bu hâlini gören hekim tanısını koymakta gecikmez; kralın genç oğlunun hastalığı ‘aşk’tır. Hekim bu durumu anlattığında, bu aşka mani olmamaya karar veren kral, tahtından çekilir ve ülkeyi ve karısını oğluna bırakır. 
2200 yıl önce doğal bir yamaçta inşa edilen ve büyük depremler sonucu hasar gören 12 bin kişilik antik tiyatro, yoğun çalışmalar sonucu eski görkemine kavuşmuştur. Tiyatroda yaz aylarında konserler ve resitaller düzenlenmektedir.
              

zorbatv

 Stratonikeia antik tiyatrosu
Stratonikeia’nın bir diğer şöhreti de "Gladyatörler Şehri" olmasından ileri geliyor. Antik kentte yapılan kazılar sonucu 2000’li yılların başında ünlü gladyötörlerin mezar stelleri bulunmuştur. 
          

zorbatv

     Antik kent girişi
Bodrum ‘a çok yakın olan bu güzel antik kenti mutlaka ziyaret edin, pişman olmazsınız.
 

Yorum

Mire Karahan (doğrulanmamış) Per, 16 Mart 2023 - 18:40

Merhaba Zerrin hanımcığım kültürel mirasımızıbir edebiyatcinin kaleminden okumak ne büyük mutluluk.

Sevgi Hazan Er… (doğrulanmamış) Per, 16 Mart 2023 - 18:43

Antiokkosun gezdiği topraklarda gezmiş olmak mutluluk. Sizinle Bodrumda tanışmıştık. Görüşmek üzere sevgilerimle

Sevgi Hazan Er… (doğrulanmamış) Per, 16 Mart 2023 - 18:43

Antiokkosun gezdiği topraklarda gezmiş olmak mutluluk. Sizinle Bodrumda tanışmıştık. Görüşmek üzere sevgilerimle

Yeni yorum ekle

Düz metin

  • Hiç bir HTML etiketine izin verilmez
  • Satır ve paragraflar otomatik olarak bölünür.
  • Web sayfası adresleri ve e-posta adresleri otomatik olarak bağlantılara dönüşür.