Her Yaşta Genç Kalmanın Sırlarını Keşfedin.

Mutfak Kültürü

Her Yaşta Genç Kalmanın Sırlarını Keşfedin.
Yeşim Kaya


Yaşınızın kaç olduğunun rakamsal olarak sağlığınızla çokta fazla ilgisi yok aslında. Eğer bedeninize iyi bakarsanız, yaş aldığınızda dahi harika görüneceksiniz. Hatta eskisinden bile iyi olabilirsiniz. Ve ağzımıza attığımız ya da atmadığımız her lokma, aşağıda söyleyeceğim tüm kurallara uymanıza bağlı. Çok basit değişiklikler yaparak, hayatınızda mucizeler yaratabilirsiniz. Üstelik her anlamda… Bedenimiz kusursuz bir işletme sistemine sahiptir. Siz ona iyi davranmaya başladığınız anda, kendisini yeniler.
En temel şeyleri hepimiz aslında biliyoruz. Düzenli uyku, düzenli beslenme, düzenli egzersiz.                 ‘’ Düzenli’’ kelimesini özellikle tekrar, tekrar kullandım. Çünkü en önemli konu ‘’ Süreklilik ‘’. Bir şeyleri yapıp vazgeçtiğimizde, bedenimize, sağlığımıza, zihnimize, ruhumuza etkisi olmayacaktır. Ya da en azından kalıcı olmayacaktır. Öncelikle, bir şeyleri ‘’Düzenli’’ yapmak için kendimizi hazırlamalıyız. 
Her gün belli saatte uyuyup uyanmak önemli, ama ruhen huzurla yatağa yatmak, 3-4 saat önceden yemek yemeyi kesmiş olmak, odanın derli toplu, ferah ve karanlık olması, her gün havalandırılmış olması, güzel kokması ve isteklerimize uyumlu olması da önemli. Değilse fazlalıkları atın. Gerekli düzenlemeleri yapın ve uyuyacağınız ortamı istediğiniz şekle getirin. Bu neden mi önemli? Huzurlu ve düzenli uyku uyursanız daha az yemek yersiniz. Geceleri uyumayıp, yemek yediğinizde, bedeninizin iki temel kimyasalının dengesini bozuyorsunuz. Melatonin,  yani uyku hormonu, size uyumanız gerektiğini hatırlatan hormon. Eğer düşük seviyede olursa, uyumanızı engelleyende o. Diğeri ise Leptin, yani size tok olduğunuzu söyleyen hormon. Düşük seviyede olunca, beyin doyma sinyali almıyor. Sonuç olarak, çok yediğinizde uyuyamazsınız, uyuyamadıkça acıkır yersiniz. Tavuk yumurtadan, yumurta tavuktan çıkar. Ve hızla şişmanlarsınız, mutsuz olursunuz. Üstelik geç saatlerde genellikle yüksek kalorili, kolay hazırlanabilecek ya da hazır şeylere yöneldiğimiz düşünülürse durum daha da vahimleşir. Uykusuzluk kilo ile birlikte, moral bozukluğu yaratır.
Bedenimizin su dengesini korumamız hayati önem taşıyor. Ancak sadece su içerek değil, sulu gıdalar tüketerek dengelemeliyiz. Direk içtiğimiz suyu yağmur suyu gibi düşünün. Gelir ve gider. Sebzelerden aldığımız su ise, kar gibi. Hazımla birlikte süzülerek yavaş, yavaş sisteme karışır. Salatalık, kabak, domates, ananas, kereviz, marul yoğun su barındırır. Hayatınızdan eksik etmeyiniz. Su içmek kadar, su içeriği yoğun besinler tüketmekte çok önemli. Bu yiyecekler tokluk hissini arttıracağı için, kilo kontrolünde etkili. 
Lifli gıdalara ağırlık verin, hormonlarınızı kandırın. Kilo vermek ya da almamak istiyorsanız, öncelikle tok hissetmelisiniz. Bunun için, sindirim sisteminizin beyine giden sinyallerini bozmalısınız. Bol lifli gıdaları her öğünde tüketerek bunu yapabilirsiniz. Lif midede şişeceği için, çok daha kısa sürede kolesistokinin ( CCK) hormonunu aktive eder. Ve beyin doyduğunuza karar verir. Deneyin. Üstelik bu, hayatınız boyunca işinize yarayacak bir sistem. Sindirim sisteminizin lifli gıdalar sayesinde daha iyi çalışması cabası. Bir taşla iki kuş : )) Bedeninizde ne kadar az toksin ( çöp ) kalırsa, o kadar sağlıklı, zinde ve genç kalırsınız.  Sebze, meyve, tahıllar ve baklagilleri öğünlerinize dâhil etmeniz yeterli.
‘’Doğayla Kalın, Doğal Kalın’’. Doğal olmayan her şeyi lütfen hayatınızdan çıkarın. Paketlenmiş olan her ne varsa. Uzun ömürlü gıdalar katkısız olamaz, unutmayın. Mevsiminde gıda tüketmeye özen gösterin. Mümkünse tüm gıdaları, günlük, taze olarak yapıp tüketin. Üşenmeden evde bir şeyler yapmaya başlayın. Evde bilerek, görerek yaptığınız her şey, dışarıda yediklerinizden kesinlikle daha sağlıklıdır. Mevsimi olmayan şeyler yemek istediğinizde, konserve, turşu, kurutulmuş ve dondurulmuş gıdalara yönelin. 
Doğanın mucizeleri baharatları hayatınıza katın. Zeytinyağınızı ya da tereyağınızı, kekik, nane, zerdeçal, kekik ile lezzetlendirin. Tüm yemeklerinize baharatlar ekleyin. Adaçayı, Zencefil, Yeşil çayı hayatınıza alın. Tüm bunları, her öğünde farklı şekillerde, ama mutlaka kullanın. 
Bedeniniz nasıl yerse mutlu oluyor keşfedin. 3 öğün mü? 2 öğün mü? Ara öğünler olmadan olmuyor mu? Beslenmenizi buna göre ayarlayın. Ara öğünleri sıvı gıdalarla geçiştirmeye çalışın. Sindirim sisteminize fazladan iş çıkarmayın. Öğünlerinizde %25 protein, %75 sebze ağırlığına önem verin. Tıka basa doymadan kalkın. Dışarıda önceden gelen atıştırmalıkları, tabağı doldurmak için konulan garnitürleri baştan reddedin.
Her gün minik bir parça bitter çikolata ya da dondurma yemek istiyorsan yiyin. Kendinizi zorlamayın, çünkü zorladıkça bir yerden patlayacaktır. Bir gün fazla kaçırdıysan, ertesi gün daha sakin mümkünse çorba, salata, ayran gibi gıdalara yönelin. Sindirim sisteminiz bir gün önce yediklerinizi ayrıştırıp işini bitirene kadar,  8-12 saatiniz var. Yani ertesi gün yemeye devam etmezseniz, bir gün önce yediklerinizi yakacağınız için, yağ olarak bedeninizde depolanıp, kilo artışı olarak dönemezler. 1 gün ye, 1 gün az ye : )) Gayet basit ve uygulanabilir. 
Kuruyemişlerle aranızı iyi tutun, ama abartmadan. Atalarımız ne demiş. ‘’ Her şeyin azı karar, çoğu zarar ‘’ Kuruyemişler, düzenli ve belli ölçüde tüketildiğinde sizi kalp, solunum hastalıklarından hatta kanserden dahi belli oranlarda korur. Peki, ölçü nedir? Günde 30 gramı geçmeyelim lütfen. 
Ve egzersiz. Bedeninize bir bakın. Yürümek için özel olarak tasarlanmış sanki. Peki devamlı oturursanız yaradılışınıza ters düşmez misiniz? İlla spor salonuna gitmeniz, özel bir hocayla çalışmanız gerekmiyor. Yürüyün, asansör yerine merdiven kullanın. Arabayı olabildiğince az kullanın. Çok şeyin değiştiğini göreceksiniz. 
Cilt temizliğinize, diş bakımınıza günlük olarak özen gösterin. Psikolojiniz ne kadar iyi olursa, salgıladığınız mutluluk hormonu artar ve daha az yersiniz. Ve mutlu oldukça daha fazlasını yapmak için moraliniz artar. 
2022 yılında tüm fazlalıklarınızdan kurtulun. Sevmediğiniz eşyalar, giymediğiniz kıyafetler, kilolarınız, sizi mutsuz eden her ne ise? Bedeninizi fazla kilolar nasıl yoruyorsa, ruhunuzu da hayatınızda yük olan şeyler yorar. Bu kilonuzu, sağlığınızı, görüntünüzü kısaca her şeyi olumsuz etkiler. Haydi, temizliğe başlayın, 2022 sizin yılınız olsun. 

Yorum

Irmak Birlik (doğrulanmamış) Sa, 16 Ağustos 2022 - 22:16

Holistik Yaşam bizi Dinç ve zinde bırakan yöntemin kendisi. Bir butunsellik içinde anlaşılır yazılarınızı zevkle okuyoruz. Tebrikler

Cemre yildirim (doğrulanmamış) Pa, 21 Ağustos 2022 - 09:43

Merhaba Yeşim hanımcığım
Birilerinin ölçüsüz ölçülerini öylesine rahat anlamıyorsunuz ki, sizi takipteyiz arkadaşlarımla. Sevgilerimle

Yeni yorum ekle

Düz metin

  • Hiç bir HTML etiketine izin verilmez
  • Satır ve paragraflar otomatik olarak bölünür.
  • Web sayfası adresleri ve e-posta adresleri otomatik olarak bağlantılara dönüşür.