İki Duayen: Emin Antik Sanat Merkezinde Bir Sergide Buluştu!
Celal Esad Arseven ile Ahmet Celalettin Uzmen
Emin Antik Sanat Merkezi vefatlarının ardından bugüne kadar eserleri sergilenmeyen iki duayeni bir retrospektif sergide Başkentlilerle buluşturdu. Emin Can Terzioğlu'nun sahibi olduğu, Ankara Kalesi Atpazarı Sanat Sokağındaki Emin Antik Kültür Merkezi, yeni projeleriyle de gündemdeki hak ettiği başarılarını sürdürüyor.
Danışma Kurulu Başkanı Felsefeci yazar Ümit Yaşar Gözüm’ün Başkanlığında toplanan Danışma Kurulu; (Prof. Hasan Pekmezci, Prof. Dr. Adnan Tepecik, Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin, Mimar Kadri Atabaş, Ressam Abdurrahman Kaplan, Araştırmacı Yazar İbrahim Terzioğlu ve serginin küratörlüğünü de üstlenen Fatma Tuna) kuruluşundan günümüze, her sanat döneminde yaşayan veya hayatta olmayan duayen sanatçılara sergi açma ilke kararını bu yıl da uyguladılar.
Bu bağlamda düzenlenen sergi uzun yıllardır sergilerde eserleri yer almayan Celal Esad Arseven ve Ahmet Celalettin Uzmen’in eserlerinden oluşan anma sergisi Emin Antik Sanat Merkezinin 3 galerisinde eş zamanlı olarak 4 Aralık 2021 tarihinde açıldı.
Sultan Abdülaziz döneminde iki sefer sadrazamlık yapmış Sakızlı Ahmet Esad Paşa’nın oğludur. 1875 yılında doğan Celal Esat Arseven, 1971 yılında hayatını kaybetmiştir. Arseven 96 yıllık ömrüne edebiyattan resme, müzik , tiyatro, mimari, sinema , şehircilik, siyaset, sanat tarihi, üniversite hocalığı yayıncılık yaptığı gibi sözlükçü, arkeolog, ansiklopedici, müzecilik ve çeviri gibi geniş bir alanda çok başarılı eserler vermiştir. Salah Cimcoz ile mizah dergisi olan “Kalem’i” çıkarmıştır.
Hoca Ali Rıza ve Zonaro’dan dersler almış, Sanayi-i Nefise de hocalık yapmış resim sanatında sulu boya çalışmaları ile kendi tarzını oluşturmuştur. Eserleri sanatsallığı ile birlikte birer tarihsel belge niteliğindedir.
Ciddi emek ve özveri isteyen, Sanat Ansiklopedisi, İstanbul Ansiklopedisi ,Türk Sanat Tarihi, İstanbul İncelemeleri, Musiki Tarihi, Hatırat,Türk Mimarisi– Eti ve Selçuklu Mimarisi, Türk Sanatı, menşeinden bu güne kadar mimari heykel resim süsleme ve tezyini gibi konuları içeren eserler vermiştir. 1917 de Asar-i Antika müzesi encümen kurulunda görev almıştır.
Kurtuluş Savaşı Gazilerimizden olan Arseven 1942 de İstanbul ve 1946 da Giresun milletvekilliği ve birçok kamu kuruluşunda üst düzey yöneticilik yapmıştır.
1901 Yılında, babası Mehmet Şevki Bey’in posta müdürlüğü yaptığı Midilli Adasın da doğan Ahmet Celalettin Uzmen. 1912 yılında ailesi ile birlikte Türkiye ye geldi. Öğretmenlik eğitimi alan, Uzmen, Kurtuluş Savaşın da Trakya bölgesinde görev yapmış,1988 yılında hayatını kaybetmiştir..
Zamanın şartlarında sanat akademisine kaydolamamış, ancak içindeki resim yapma arzusunu Türk ve yabancı ressamları inceleyip denemeler yaparak özellikle sulu boya resimde kendi üslubunu bulmuştur. Güzel Sanatlar Birliği, Suluboyacılar Grubu ile birlikte Devlet Resim ve Heykel sergilerine katılmıştır. Büyük bir deniz tutkusu olan Uzmen peyzaj resimleri ile İstanbul başta olmak üzere ülkemizin bir çok yerini resmetmiştir. Ressam amatör ruhunu usta olarak kabul ettirdikten sonra da amatör ruhunu koruyabilmesi onun resimlerindeki samimi ve içtenliği sanat severlerce takdir edilmiştir. Şefik Bursalı, Eşref Üren, Celal Esad Arseven gibi bir çok dönemin sanatçısı ile yakın dostluklar kurmuştur.
Emin Antik Sanat Merkezi danışma kurulu üyesi Fatma Tuna “1983 yılında Celalettin Uzmen’e sergi açmayı teklif ettiğinde, biraz kırgın ve kızgın olarak; kızım şimdiye kadar altı kişisel sergi açtım hiç birisinde satış olmadı diyerek teklifi geri çevirmiştir. Ancak Tuna’nın ısrarla sergisini açmak istediğini görünce teklifi kabul etmiş, sonrasında ise açılan her sergisinde rekor satışlara ulaşmıştır.”
Usta ressamın eserleri; oğulları İngiliz Dili Edebiyatı hocası Prof. Dr. Engin Uzmen ve , Büyükelçi Deniz Uzmen’in ölümünden sonra gelinleri, Audrey Uzmen, Jeanette Berna Uzmen’in koleksiyonlarında korunmuştur.
Yeni yorum ekle