Drone’lar Nereye Gidiyor?

Teknoloji

Yıllardan 1849… Savaşlarda insanların çok fazla öldüğüne şahit olduk. Birkaç komutan ve bilim insanları toplandık ve dedik ki “Savaşlarda insan ölümünü nasıl azaltabiliriz?”. Tam o zamanlarda da Venedik’e bombardıman yapacaktık. Aramızdan bir arkadaş bu bombardımanı insansız yapabileceğimizi söyledi ve bu şekilde ilk insansız balonu Venedik şehir bombalanması için kullandık. Yaptığımız bu aracın örnek alınarak ileride daha da geliştirilip, farklı alanlarda da kullanılmasına öncü olduk. (Resim 1**)  

1915 yılında İngiltere’de buldum kendimi. 1. Dünya Savaşı’nda Alman siperlerinin fotoğrafı çekilmesi gerekiyordu ve bizim önceden kullandığımız insansız hava aracının daha gelişmişiyle 1500 kare fotoğraf çektik.
Aradan bir yıl geçti ve bu sefer Amerika’daydım. Bu sefer bu insansız hava aracını telsizle kontrol etmeyi denedik. Sonra 1917 yılında Hewitt-Sperry Automatic Aircraft isimli “drone”u uçurmayı başardık.


1937 yılında halen Amerika’daydım ve Amerika Deniz Kuvvetleri Curtiss N2C-2 adındaki “drone”u tanıttı. 1939 yılında ise Amerikan ordusuyla beraber Radioplane OQ-2 adındaki uzaktan kumandalı ilk seri üretim “drone”u üretmeye başladık.
Böyle yıllar boyunca “drone”lar hep askeri amaçla hizmet etti ta ki 2006 yılına kadar. Tekrar Amerika’daydım ve ben oradayken Katrina Kasırgası oldu ve dronelar ilk defa burada insani bir amaç için kullanıldı.
2010 yılında “drone”lar şirketler tarafından da yapılmaya başlandı ve Parrot adı

ndaki şirket akıllı telefon ile kontrol edilebilen PARROT AR Drone’u üretmeye başladı.
2013 yılında DJI adındaki şirketin DJI Phantom Drone’nunu halk çok beğendi. 2014’de film, TV, prodüksiyon şirketleri görsel yayınlarını drone ile yapmaya karar verdiler. DJI daha önceki dronelarında bulunmayan kamera ve denge sistemiyle kendi dronenunu geliştirdi ve adını “Inspire 1” koydu.


Tabi teknolojinin gelişmesiyle insanlar bilgiye daha rahat ulaşmaya başladı. Bu da zamanında ulaşılması zor hedefleri ulaşabilir yaptı.  Bir zamanlar hayal olan bu insansız hava araçları, artık evimizde bile yapabileceğimiz yerlere kadar geldi. (Resim 2***)
Günümüzde kendine birden fazla yer edinmiş olan drone en çok medya sektöründe kullanılmaktadır çünkü kolay, daha az maliyetli ve ulaşılabilir bir cihazdır. Örnek vermek gerekirse helikopterle yapılan çekimlerin hepsini kameralı dronelar ile yapılabilmekte ve birden fazla iş gücü ve paradan tasarruf etmemizi sağladı.


Dronelar gelişimini buna benzer olaylarla devam ettirdi ve kendini şu anda olduğu konumda buldu. Zeki bilim insanları ve mühendisler sayesinde üretimi arttı ve kameralı, kamerasız halleriyle herkesin ulaşabileceği bir konuma geldi. Hayatımızda bu kadar yeri olan dronenun daha da gelişeceğini bilerek beklemeye devam edeceğim ve sizlere de bu öğrendiklerimi aktaracağım.
*Üniversite Öğrencisi


**Resim 1: https://www.timetoast.com/timelines/drone-timeline-5dc19a84-6124-4e23-9e37-7892c672a09b
***Resim 2: https://www.easa.europa.eu/newsroom-and-events/press-releases/easa-delivers-broker-solution-enable-european-wide-sharing-drone                                         


****Kaynakça: https://www.inovasyonkulturu.com/single-post/ge%C3%A7mi%CC%87%C5%9Ften-g%C3%BCn%C3%BCm%C3%BCze-drone-tari%CC%87h%C3%A7esi%CC%87#:~:text=1937%2DAmerika%20Deniz%20Kuvvetleri%20Curtiss,IAI%20Scout'u%20geli%C5%9Ftirmeye%20ba%C5%9Flad%C4%B1.
 

Yeni yorum ekle

Düz metin

  • Hiç bir HTML etiketine izin verilmez
  • Satır ve paragraflar otomatik olarak bölünür.
  • Web sayfası adresleri ve e-posta adresleri otomatik olarak bağlantılara dönüşür.