Yapay Zeka ve Şiir  

Deneme

Yapay Zeka ve Şiir  

Emel Koşar

Dünyanın özellikle son yirmi yılda hızla değiştiğine ve dijitalleştiğine şahit olduk. İleride bir simülasyon içinde yaşayacağımızı savunanlar bile var. Pandemi koşulları ve aşı konusundaki tartışmalar ise ister istemez çoğumuzu dijital hayata (on-line eğitim, bankacılık, alışveriş...) yöneltti.

Evden çıkmadan eğitim almak/vermek, alışveriş yapmak ve arkadaşlarımızla/akrabalarımızla on-line platformlarda görüşmek zorunda kaldık. Bulaşıcılığı giderek artan virüs tehlikesi sebebiyle insanların birbirlerine yaklaşmaktan, özellikle dokunmaktan çekindikleri bu dönemde hayatımıza hâkim olan rakamlar/şifreler (e-mail şifresi, bankamatik kartı şifresi...) kodlarımız gibi oldu. Önümüzdeki yıllarda sağlık ve güvenlik gibi sebeplerle herkese çip takılacağı ve insanların hareketlerinin hatta düşüncelerinin bile kontrol edilebileceği iddia ediliyor. 

İnsanların çiplerle veya başka şekillerde robotlaştırılarak kontrol edilebileceği bir çağda sanatın işlevi ne olacak? İnsanın yapay zekâyla yarışacağı bir dönemde sanatı sanat yapan duygu, ilham ve yetenekse robotlaşan kişiler nasıl şiir yazacaklar veya şiir yazacaklar mı? Sanatın herhangi bir dalında ürün verecekler mi? Sanatla ilgilenecekler mi?

Bazı bilgisayar programları robot şair olarak tanıtıldı. Mesela Bager Akbay ürettiği robot Deniz Yılmaz’a on iki bin şiir yükleyerek onun sözcüklerin yan yana gelme oranını, anlam ilişkisini analiz etmesini ve öğrenmesini sağladı. 

Yazılımlara uyak/vezin bilgisi ekleyerek ona binlerce şiir yazdırdı. 
 
Peki Deniz Yılmaz şair mi? Bugünün şairi Deniz Yılmaz kadar şiir okudu mu, onun kadar şiir bilgisine sahip mi? 


Yapay zekânın şiirlerini usta şairlerin şiirleriyle karşılaştırdığımızda aradaki farkı tabiî ki görebiliyoruz. 


Ancak ileride robotlaşacak, duygulardan arındırılacak insanlar yazsalar bile yapay zekânın ürettiği metinleri andıran şiirler mi ortaya çıkacak? Bugün yapay zekânın (Deniz Yılmaz) şiirleri (O metinlere şiir demek ne kadar doğru. Bu konu elbette tartışılabilir.) gelecekte yazılacak şiirlerin bir göstergesi mi? 

Yapay zekâ, insanlığın ve sanatın özellikle şiirin sonu mu? 

Bütün bu soruların cevaplarını zaman verecek. 
 

Yorum

Kadri Atabay (doğrulanmamış) Sa, 18 Ocak 2022 - 22:18

Emel hocam ilginç bir yaklaşım olmuş. Dijital Çağ teknolojinin bütün imkanlarını yine insan adına kullanmayı yaşamı kolaylaştırmanın diğer adı. Bunun otesi olamayacak. Çünkü düşüncenin yerini alabilecek dişliler rakamlar yok.Dusuncenin ruhu makinenin önünde ve üstünde. İnanç sistemlerini düşünün.

Yeni yorum ekle

Düz metin

  • Hiç bir HTML etiketine izin verilmez
  • Satır ve paragraflar otomatik olarak bölünür.
  • Web sayfası adresleri ve e-posta adresleri otomatik olarak bağlantılara dönüşür.