İstanbul Yazarı Hüseyin Rahmi Gürpınar
Hüseyin Rahmi Gürpınar, doğumunun (1864) 160. ve ölümünün (1944) 80. yıl dönümünde kitapları Türkiye’de hâlâ en çok okunan yazarlardan biridir. İstanbul yazarı Hüseyin Rahmi’nin romanları, hikâyeleri, oyunları ve denemeleri eski İstanbul kültürünü yansıtan birer aynadır. Hüseyin Rahmi kadın erkek ilişkilerini, yanlış batılılaşmayı ve bâtıl inançları konu edinen romanlarında; İstanbul’un semtlerini, insanlarını, gelenek ve göreneklerini mizahîbir dille tasvir eder. O, özellikle canlı diyalog sahneleriyle sokaktaki konuşmaları eserlerine ustalıkla taşır.
Edebiyat, dilin doğuşuyla birlikte insanın kendisini ifade etme biçimidir. Sinema ise görselliği sesin uyumuyla birlikte hayatı beyaz perdeye taşıyan bir sanattır. Edebiyattan sinemaya aktarılan eserlerde kâğıdın yerini beyaz perde/ekran, harflerin yerini ise görüntüler alır.Edebiyat sinema/dizi ilişkisi, görsel ve sözsel/işitsel ögeler merkezinde irdelenebilir. Romanlardan uyarlanan filmler, sinema/dizi tarihi açısından da değerlidir. İçerik ve biçim açısından ortak noktalara ve farklılıklara sahip olan eserler; yazarın ve yönetmenin bakış açılarını yansıtır.
Eserlerinin dilleri ve konularıyla günümüzde de güncelliğini koruyan Hüseyin Rahmi’nin Kuyruklu Yıldız Altında Bir İzdivaç, Şıpsevdi ve Cadı romanları beyaz perdeye/ekrana taşınmıştır. Hüseyin Rahmi’nin karakter çatışmaları ve yanlış anlaşılmalar üzerine kurulu romanlarının ekrana uyarlanmış hâlleri alanlarında önemli eserlerdir.Anlatım olanakları ve teknikleri birbirlerinden farklı olan iki sanat dalının (roman ve sinema) ortak noktaları mizahta buluşmalarıdır.
Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın aynı adlı romanına büyük ölçüde sadık kalınarak diziye uyarlanan Kuyruklu Yıldız Altında Bir İzdivaç (1987, Yönetmen: Ahmet Pınar, Oyuncular: Mehmet Ali Erbil, Müge Gördürür, Asuman Arsan, Gül Vergon), kitaplaanlatım teknikleri açısından ortaklıklar ve farklılıklar içermektedir. Senaryo yazımı, karakter yaratımı, oyuncu seçimi ve kurgu süreciyle romanı ekrana yansıtan dizi; yakın zamanda arşivini internet ortamında halka açan TRT’nin önemli uyarlamalarından biridir. Ahmet Pınar’ın penceresindenKuyruklu Yıldız Altında Bir İzdivaç, Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın aynı adlı romanının görselleştirilmiş hâlidir.
Yeni yorum ekle