Athena

Kültürel Miras

Zeka ve Bilgeliğin Tanrıçası 
Athena


Ahmet Levent Zeybek

zorbatv.dergi


zorbatv.dergiZeka, sanat, strateji, ilham tanrıçası olan Athena’dan Homeros İlyada’sında “Savaş Tanrıçası” olarak bahseder. Lakin hiçbir zaman acımasız olmamıştır. Hatta haksızlıklar karşısında babası Zeus’a karşı gelmektedir. Toplumu korumak için savaşın disiplinli ve rasyonel şekilde gerçekleşmesini sağlamak için çabalar. 
Savaş zamanlarında kahraman ve yiğitlerin hep yanındadır. Yunanlılar savaşta Athena’nın hangi tarafta olursa onların savaşı kazanacağını düşünür. Zanaat tanrıçası olarak kadınların eğirme ve dokuma işleriyle ilgilenir. 

Marangozların, maden işleyenlerin, çömlekçilerin yol göstericisi ve yardımcısıdır. Esasen tüm sanatların ve zanaat gruplarının koruyucusudur. En ünlü tapınağı Atina Akropolisinde yer alan  Parthenon’dur. Anadolu’da ise Assos, Pergamon, Priene, Miletos antik kentlerinde tapınakları bulunur. Athena saban, boyunduruk, yular, savaş arabası, flüt, tömpet ve zeytinyağı gibi yaşama katkı sunan birçok şeyin mucididir. 

Doğumu: Zeus’un ve Metis’in çocuğudur. Metis zeka ve bilgeliğiyle ünlüdür. Metis Kronos’a zehirli içkiyi hazırlar ve aynı zamanda Zeus’un kardeşlerini kurtarmasına yardım eder. Kehanet, Metis ve Zeus’un birlikteliğinden olacak ilk erkek çocuğun evrenin yönetiminin Zeus’tan alınacağı üzerinedir. 
Kahin, Metis’in bir kız çocuğu doğuracağını fakat yine gebe kalırsa bir erkek çocuk doğuracağını söyler. Zeus kesin çözüm bulmak ister ve bu kehanet üzerine Metis hamile iken onu yutar. Zaman geçer ve baş ağrısı dayanılmaz olur. Tanrı Hephaistos’u  çağırır ve başına çift başlı baltasıyla vurmasını ister. Hephaistos, Zeus’un başının yarar ve kalkanı, miğferi ve mızrağı ile Athena doğar.

Semboller: Athena, miğferi, mızrağı ve aigis adı verilen kalkanı ile silahlı şekilde tasvir edilir. Aigis’in demirci tanrı Hephaistos tarafından yapıldığına inanılmaktadır. 
Aigis üzerindeki Medusa’nın insanları taşa döndürmesi kalkanın etkili bir silah olmasında ciddi anlamda önemlidir. Zeus’un yıldırımlarını kullanan tek tanrıça Athena’dır. Kalkan, mızrak, zeytin dalı ve baykuş sembolleridir. 
Atina şehrinin koruyucusudur. 

Pallas Athena olarak da bilinir. Pallas adında bir devi öldürdüğü için bu ismi almıştır. Pallas kelimesinin kökeni palla(savurmak) anlamına geldiği için mızrağı ile ilişkilendirmek doğru olacaktır. 

Aynı zamanda bakire anlamına gelen bir sözcükten türediği de söylenmektedir. Aigis kalkanını taşıyan çakır gözlü, babası güçlü olan gibi çeşitli sıfatları da bulunmaktadır.
Bütün bunların yanında Olimposlu Tanrı Kraliyet ailesinde Zeus, Hera’dan sonra 3. Kişi olarak bizlere kendini göstermektedir. Ve her daim hırsına yenik düşmeyerek parlak zekası, merhameti ve adaletli olmasıyla bizlere adeta Anadolu topraklarımızda kadının olağanüstü gücünü göstermektedir.zorbatv.dergi
 

Yeni yorum ekle

Düz metin

  • Hiç bir HTML etiketine izin verilmez
  • Satır ve paragraflar otomatik olarak bölünür.
  • Web sayfası adresleri ve e-posta adresleri otomatik olarak bağlantılara dönüşür.