Ah Bu Ressamlar!

Görsel Sanatlar

Sanat bir mucize...Harfler kelimeleri oluşturuyor, seçilen kelimeler duyguları yansıtıyor şiir oluşuyor, yazarlar bu harflerden faydalanarak romanlar yazıyor, doğada kulağa gelen tüm sesler notalara dökülüyor, müzik oluyor, çamur sanatçının ellerinde heykele, boyalar ressamın elinde renklere ve oradan resme dönüşüyor.


Sanatın alanları estetik kaygılarda, özgün olma gibi evrensel ölçütlerde  ortak bir noktada buluşuyor. Ama birbirlerinden ayıran özellikleri beni daha çok ilgilendiriyor. Mesela müzik için, eğitim, kültür, yaş. Irk, dil çok fark etmiyor. Bebeğine ninniyi tüm anneler söylüyor dünyada. Genç yaşlı çocuk her yaştan insan şarkılar söylüyor. Duygular ortak oluyor, hüzünse hüzün, coşkuysa coşku yaşatıyor. 


Şiir de müziğe benziyor, ortak duygular yaşatıyor. Ama resim daha bireysel, daha egoist sanki. Çok umurunda değil insanlara hissettirdikleri, aynı resmin karşısında bile herkes farklı duygular hissediyor.
Sanatçıların ortak özellikleri vardır. Fakat ressamları, güzel sanatların diğer dallarından ayıran temel farklılıklar görülür. Resim fazlasıyla bireyseldir, asosyal bir yanı vardır. Ressamlar yalnız olmayı tercih ederler ve bundan hoşlanırlar. Bedenen sizin yanınızda ama akıl ve ruh olarak çok başka yerlerdedirler. 


Ressamların derdi de kavgası da kendileriyledir. Çok anlaşılır tipler değildir, çok da umursamazlar bu durumu. "Şimdi"nin önemini kavrayamazlar."An"dan mutlu olamazlar. Hep sıkıntılıdırlar. Kafaları hep meşguldür. Gündelik sıradan olayları ve şartları önemsemezler. Çoğunlukla ilgisiz olmakla suçlanırlar. Birçoğu paradan puldan anlamaz, kandırılmaya müsait insanlardır. Ama bunu da dert etmezler kendilerine. Bir lokma bir hırka felsefesiyle yaşarlar. Zaten tüm bunları önemseseler, hayata küsseler ya da bu kargaşanın içinde diğer insanlar gibi sürüklenseler üretemezler. Onların dünyası başkadır.


 Kısacası müzikten farklıdır mesela resim. Müzisyen çıkardığı seslerle insanlarla iletişim halindedir. Tek başına şarkı bile söylese duyulur sesi. Oysa ressam yaptığı resmi göstermezse, hiç kimse fark etmez onu. Kim bilir yaptıklarını bize göstermeden giden nice yetenekli ressam vardır.
Resim yapmak için özel hiçbir şeye ihtiyacınız yoktur. İz çıkaran her şeyle resim yapabilir ressam. İhtiyacı olan tek şey ışık kaynağıdır. Her yerde, her zaman, her ortamda, farklı malzemelerle kendi dünyasını oluşturur ve bu oluşturduğu dünyada kimseye ihtiyaç duymadan mutlu mesut yaşar.
 

Yeni yorum ekle

Düz metin

  • Hiç bir HTML etiketine izin verilmez
  • Satır ve paragraflar otomatik olarak bölünür.
  • Web sayfası adresleri ve e-posta adresleri otomatik olarak bağlantılara dönüşür.