Emel Koşar “Kanadalı Gelin” Hughette Eyüboğlu’nun Ardından

Geleneksel Sanatlar

Emel Koşar
“Kanadalı Gelin” Hughette Eyüboğlu’nun Ardından

zorbatv.dergi

Hughette Eyüboğlu’yla Prof. Aydın Ayan hocanın tavsiyesi üzerine 2011 yılında Bedri Rahmi ve Sabahattin Eyüboğlu üzerine kaleme aldığım makaleler ve kitaplar (Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun Penceresinden Halk Kültürü, Sabahattin Eyüboğlu’nun Denemelerinde Sanata Bakış) vesilesiyle tanıştım. Hughette Hanım beni çok sıcak karşıladı. Kendi evindeki ve Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun Kalamış’taki evindeki arşivi çalışmam için bana açtı. Arşivdeki kitaplar, mektuplar, belgeler, fotoğraflar, renkli zarflar... hakkında dosyalar hazırladım ve yazılar yazdım.

zorbatv.dergi

Hughette Hanım, Bedri Rahmi Eyüboğlu ve Sabahattin Eyüboğlu hakkında yaptığım çalışmaları her zaman destekledi. 2012 yılında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde düzenlediğim sempozyuma oğlu Rahmi Eyüboğlu’yla birlikte katıldı. 2014’te söz konusu sempozyum bildirilerini Sabahattin Eyüboğlu Kitabı adıyla yayımladım. Desteğini, inceliklerini, nezaketini unutamayacağım sabrını ve titizliğini örnek aldığım “Kanadalı gelin” Hughette Eyüboğlu’nun Anadolu’nun coğrafyasına, kültürüne, insanına sevgisi ve ilgisi bende her zaman hayranlık uyandırdı. Anadolu kültürünü bir hazine gibi koruma ve devamlılığını sağlama çabası hepimize örnek oldu.

zorbatv.dergi

Hughette Hanım’ın evindeki perdeler, yastık kılıfları Eyüboğlu ailesinin yazmalarıydı. Ona yazma yapmayı öğrenmek istediğimde Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun Kalamış’taki evinin bahçesinde yer alan yazma atölyesindeki ustalara beni çırak olarak verdi. Atölyede önce kalıp çıkarmayı, baskıyı sonra da yazmaları renklendirmeyi öğrendim. İki üç sene atölyede çalıştım. Renklendirdiğim yazmaların birkaçının fotoğrafına Bedri Rahmi Eyüboğlu ve Sabahattin Eyüboğlu üzerine kaleme aldığım kitaplarda yer verdim. Ayrıca atölyede yazmacılığı öğrendikten sonra Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun “Yazma Destanı” şiirini inceleyen bir makale de yazdım. Hughette Hanım bu alanda heyecanıma ortak oldu. Sadece Bedri Rahmi Eyüboğlu ve Sabahattin Eyüboğlu üzerine çalışmalarımda değil, genel olarak bana destek ve ilham veren sevgili Hughette Eyüboğlu’nu saygıyla ve özlemle anıyorum. Hughette Hanım’ın “Bedri Bey”, “Sabahattin Amca” diye başlayan cümleleri ve sevgi dolu tavırları yolumu açtı.
Her yıl haziran ayının ilk hafta sonu düzenlenen Eyüboğlu Yazma Şenliği’ni sadece yazmalar değil, Hughette Hanım’ın sıcak sohbeti ve kahkahaları da renklendiriyordu. Onun yazmaları kitaplığımın en değerli süsleri arasındadır.

zorbatv.dergi

Kanadalı Bir Gelinin Türkiye Anıları, Hughette Eyüboğlu’nu tanımak ve hayat hikâyesini okumak isteyenler için önemli bir kaynak. Hughette Hanım’ın yayıma hazırladığı Biz Mektup Yazardık-Bedri Rahmi Eyüboğlu ve Çağdaşlarından Mektuplar ise sadece Eyüboğlu ailesinin mektuplaşmalarını değil, dönemin kültürel atmosferini de yansıtmakta.

Etrafına ışık saçan Anadolu âşığı bir kültür insanını kaybettik. Işıklar içinde uyusun.

*Doç. Dr. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi/ Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü

Yorum

Zamansız Sevda (doğrulanmamış) Cu, 12 Kasım 2021 - 09:48

Kendisiyle tanıştığımda bu ülke için çarpan bir yürek izlemini vermişti. Zamanla ondan çok daha fazlası olduğunu kesfetmemi sağlamıştı. Işıklar içinde uyu sevgili gelinimiz.

Yeni yorum ekle

Düz metin

  • Hiç bir HTML etiketine izin verilmez
  • Satır ve paragraflar otomatik olarak bölünür.
  • Web sayfası adresleri ve e-posta adresleri otomatik olarak bağlantılara dönüşür.