KİTAP ADASI/Ayın Seçkisi

Kitap

 zorbatvUYKUDA ÇOCUK ÖLÜMLERİ-KARADELİK GÜNCESİ-GECENİN ATLARI
Çok erken yaşta kaybettiğimiz bir yazar Ali Teoman(Tataroğlu). O ince mizahıyla, derin felsefi, mitolojik, tarihsel bilgisiyle kimbilir daha ne eserler sunacaktı bize. İlk Bir Garip Cindi Zümrüdüanka ile tanımıştım Ali Teoman'ı. Kitabı elime almamla bitirmem bir oldu. Ve hemen diğer kitaplarını edindim. Konstantiniyye Üçlemesi (Uykuda Çocuk Ölümleri, Karadelik Güncesi, Gecenin Atları) büyüledi beni. Bir çırpıda okuduğum gibi bende müthiş bir etki yarattı. Derin bir anlatım, zaman-mekan fantazyası, tarihi, felsefi, dini bilgilerin kurgunun içine ustaca yerleştirilmesi çok daha zenginleştirip güçlendirmiş romanı. Üstelik yetmemiş bir de sözlük yerleştirmiş romanın içine. Yer yer kahkahalarla güldüm, kimi zaman merak ve şaşkınlıkla okudum kitabı. Uzun zamandır bu kadar etkili bir edebi eser okumamıştım.
Mutlaka okumalısınız.
MARIE-CLAIRE’NİN KOKULARIzorbatv
Tunuslu Mahfut ve Parisli Marie-Claire'in tutkulu, iniş çıkışlı, arzulu, çalkantılı aşklarını anlatan naif bir roman Marie-Claire'in kokuları. Okurken Woody Allen filmi izler gibi oldum sanki. Duru bir anlatımı var Habib Selmi'nin. İki farklı kültürün çatışma ve uzlaşılarını da romana ustaca yerleştirmiş Selmi. İki insanın birbirine ne kadar bağlanabileceğini, ayrıldığı, birleştiği, tahammül edebileceğini gösterebilen, günümüz ilişkileri üzerine ilginç bir roman.
Öneriyorum...


zorbatvZİHNİN UCU BUCAĞI

Metis'in diyaloglar serisini çok beğeniyorum. Bu kitapta da hem filozof hem de robotik mühendisi olan Riccardo Manzoti ve hem yazar, hem de çevirmen olan, ayrıca denemelerini de büyük keyifle okuduğum Tim Parks bilinç üzerine harika bir söyleşi yapmışlar. Bazen eğlenceli, bazen düşündürücü ve sınırları zorlayan bir söyleşi. Bilinç kavramı, Dondurma Sorunu, Ben Elmayım, Bilinç Testi, Pizza Düşünce Deneyi, Bilinç ve Dünya gibi konu başlıklarından anlaşılacağı gibi hem eğlenceli hem de insanda merak uyandırıyor.
Okumanızı öneririm.

 

zorbatvBOĞUL
Oscar Wao'nun Tuhaf Kısa Yaşamı'yla tanıdığım, (ki ona Politzer Ödülü kazandırmış kitabı) Junot Diaz'ın Boğul isimli öykü kitabı gerçekten çok özgün ve Michiko Kakutani'nin dediği gibi ''ayrıksı ve karşı konulamaz yeni seslerinden''. Biçimsiz yüzünü bir maskeyle gizleyen Ysrael, aldatan bir baba, torbacıların aşkı Aurora, yaralarını aşkla gömmeye çalışanlar ve diğerleri öykülerin ana kahramanları.
Çağdaş dünya edebiyatının en en yetenekli yazarlarından biri Diaz.
Mutlaka okumalısınız.

HERKES BAŞKA BİRİYKEN KİM KİMDİR
 Kitabın ismi son derece davetkar ve bir de Notos kitap olunca hemen okuma arzusu oluştu; Herkes Başka Biriyken Kim Kimdir.
Unutulmuş yazarlara ve onların kitaplarına dair yayınladığı kitabının başarısı üzerine yabancı bir üniversiteden davet alır benanlatıcı kahramanımız. Son derece muzip ve eğlenceli birisi olan anlatıcımıza, roman boyunca eşlik eden Profesora, Asistan ve taksici Jan'ın tuhaf davranışları da kitabı daha eğlenceli hale getirmiş. Vila_Matas, Borges, Calvino, Javier Marias kulvarında bir roman olmuş diyebilirim. Edebiyat dünyası ile ilgili gözlemlerini ve eleştirilerini de sunmasıyla da bir hayli zenginleşmiş roman. Okurken aynı zamanda bir hayli eğleniyorsunuz aynı zamanda. Son dönem okuduğum en iyi kitaplardan birisi Herkes Başka Biriyken Kim Kimdir. 
Mutlaka ama mutlaka okumalısınız.

zorbatv


 

Yeni yorum ekle

Düz metin

  • Hiç bir HTML etiketine izin verilmez
  • Satır ve paragraflar otomatik olarak bölünür.
  • Web sayfası adresleri ve e-posta adresleri otomatik olarak bağlantılara dönüşür.