Sesini Arayan Şarkılar

Kitap

Sesini Arayan Şarkılar

Emel Koşar

zorbatv
Gazeteci ve akademisyen olarak da tanınan Kemal Aslan’ın Tarih Siz Aşk (1993), Dilim İmla (1998), Yoksun (1998), Kimim (1998) ve Barbarlar Çağı (2021) adlı şiir kitaplarını Sesini Arayan Şarkılar (Artshop Yayıncılık, İstanbul 2022) izledi. 
Kemal Aslan’ın “Acı” adını taşıyan güftesi 2008 yılında Baran Çak tarafından bestelenmiş ve Rüyada Seyahat adlı albümde yer almıştı. Sesini Arayan Şarkılar; Zamana Dokunan Şarkılar, Kalbimin Sesi, Sensiz Zaman ve Öncekiler adlı bölümlerden meydana geliyor. Temaya göre şekillenen bölümlerdeki güftelerden bestelenenlerin bestecileri de belirtiliyor.
Şarkılara tutunan Kemal Aslan’ın acısıyla tatlısıyla hayatından izler taşıyan güfteler; keder mevsiminden aşka, sitem ülkesinden kabullenişe varıyor. Sesini Arayan Şarkılar’ın kısa ve ritmik yapıları kalbe dokunan şiirlere dönüşüyor. 
Sitem, keder ve isyan kokulu güftelerin birbirlerini tamamlayan yapıları kitapta bütünlüğü sağlıyor. Notalarını bulmuş ve notalarını arayan sözlerden meydana gelen Sesini Arayan Şarkılar, yıllara meydan okuyan bir olgunluğun ve birikimin yansıması. Müziğe yaslanmış/yaklaşmış sözlerdeki yalınlık şarkılara kapı aralıyor. 
Kitapta yer alan, sevgiliye, zamana (devre), sisteme başkaldıran güftelerin gönül kapıları şarkılara daima açık: “hakikat ateşi düştü gönlüme/merhamet olmayanı insan saymam/yıkılsa gök kubbe düşse başıma/zalimin yanında aman dilemem” (s. 22)
Şairin müzikle düellosunda güftelerin sadeliğindeki incelik ve hayatla hesaplaşma arzusu ise kitapta aşk rüzgârı estiriyor: “vuslatı var derinde/özleyişim nafile/aczim midir ikrarım/beyhude geçen ömre” (s. 61)
Döngüyü kıran ve ışık saçan güftelerin gücü zamanın acı yüzünü perdeliyor. Hayatla inatlaşan ve özgürlüğe tutunan güftelerin sesi umuda da uzanıyor. Sesini Arayan Şarkılar’da müzikle taçlanmayı ve notalarla dans etmeyi bekleyen güftelerin şiirselliğinin altını çizmek gerekiyor. 
 

Yeni yorum ekle

Düz metin

  • Hiç bir HTML etiketine izin verilmez
  • Satır ve paragraflar otomatik olarak bölünür.
  • Web sayfası adresleri ve e-posta adresleri otomatik olarak bağlantılara dönüşür.