Şefika Onur Akatay
7. si düzenlenen Milas Zeytin Hasat Şenliği’ndeydim. Gayet özenle hazırlanılmış, dolu dolu bir organizasyondu. Jüri üyesi olarak yer aldığım Mahalleler Arası Yemek Yarışması’nda ise yörenin birçok yemeğini tatma fırsatım oldu. Genel itibariyle Muğla zaten sağlam bir mutfağa sahip. Özellikle otlar ve deniz ürünleri konusunda… Ama Milas’ın ayrıca kendine özgü bir yemek kültürü var. Ona geçmeden önce ilçenin coğrafi işaret almış olan ürünlerinden bahsedeyim:
Milas Zeytinyağı: İlçe sınırları içinde yetişen ‘’memecik’’ zeytin ağaçlarından erken dönemde hasat edilen zeytin tanelerinin en kısa sürede soğuk sıkım yöntemiyle sıkılması sonucu elde ediliyor. Yoğun aroması, lezzeti, polifenol ve oleik asit gibi yararlı bileşenlerinin yüksekliği ile öne çıkıyor.
Milas Yağlı Zeytini: Yine ‘’memecik’’ zeytini ile hazırlanıyor. Tanelerin yeşilden pembeye döndüğü ve giderek mora çalıp siyahlaşmaya başladığı sırada üzerlerine 2-3 çizik atılıyor, salamura edilip kavanozlara konuyor. Zeytinyağı ve limon da ekleniyor.
Milas Tepsi Böreği: Buradaki en eski geleneksel lezzetlerden biri… İç harcında, mevsimine göre doğadan taze taze toplanan 7 çeşit ot ve çökelek peyniri kullanılıyor. Hamurunda ise Milas zeytinyağı var. Otlar böreğe müthiş bir aroma katıyor. Devetabanı, gıyışak, kuş tırnağı, gelincik otu, ısırgan gibi mevsiminde kendiliğinden çıkan otlar ya da üretimi yapılan pazı, ıspanak gibi yeşillikler var içinde. Hamuru çıtır çıtır. Orijinal tarif otlu olsa da patatesli, patlıcanlı, kıymalı gibi çeşitler de yapılıyor.
Gelelim yemeklere… Milas mutfağı, zeytinyağının hâkim olduğu, birçok ot çeşidinin sofralarda yer aldığı sağlıklı ve lezzetli bir mutfak. Göce tarhanası, keşkek, ekşili köfte, çıntar kavurması, kabak çiçeği dolması, tilkişen kavurması, vekilharç, topan yemeği, ev baklavası (ki bunu da birçok yerde zeytinyağı ile hazırlamışlar), daha çok esnaf lokantalarında karşıma çıkan yaprak ciğer kavurma ve Milas köftesi öne çıkanlardan bazıları…
Vekilharç ismi ile ilgimi çeken bir yemek oldu. Sözlük anlamına bakarsak, ‘’bir konağın işlerini yapmakla görevli kimse’’ diye geçiyor. Bu yemek Milas tarafına özgü, düğünlerde ve mevlitlerde yapılan bir hamur yemeği imiş. Gelenek açısından özel gün yemeği olarak düğünlerdeki yerini kaybetmiş olsa da evlerde hala bilinip yapılıyor. Açılan yufkaların içine kıymalı harcın sarılması ve fırınlanmasından sonra et suyu, yoğurt ve kızgın tereyağı ilavesiyle hazır hale geliyor. Biraz sosyete mantısı havasında bir lezzet.
Topan yemeği de fellah köftesini andırıyor. Ama bu köfteler bulgur ve diğer malzemelerle yoğrulurken içine kıyma da ekleniyor. Özel sosunun içinde servis ediliyor.
Ben bu yörenin en çok ot ve mantar kavurmalarını seviyorum. Zeytinyağında, soğan, sarımsak, kırmızı biber ve isteğe göre yumurta ilavesiyle hazırlanan kavurmalar kahvaltı dahil her öğünde tüketilebiliyor.
Milas’ta kaldığım üç gün boyunca, özellikle de yarışma sırasında pek çok lezzeti tatma fırsatı bulduğum için kendimi gerçekten şanslı sayıyorum. Çünkü yöresel yemekleri o yörenin halkının elinden yemek her zaman özel bir deneyimdir. Organizasyonda emeği geçen herkese çok teşekkürler….
Yorum
Her yıl gidiyorum ama bu…
Her yıl gidiyorum ama bu lezzetlerin varlığından haberdar mıyım hayır. Artık daha bilinçli yemekleri seçeceğim. Kaleminize sağlık.
Yeni yorum ekle