Rengin ve Coşkunun Şairi Bedri Rahmi Eyüboğlu

Edebiyat


Bedri Rahmi Eyüboğlu’nu tanımlayan sözcükler “renk ve coşku”dur. Onun eserlerinde renkler öne çıkar. Hayata coşkuyla bağlı olan şair, bütün eserlerinde coşkusunu yansıtır. Çok yönlü ve üretken bir sanatçı olan Bedri Rahmi ürün verdiği her alanda önemli bir isimdir. 

Yıllardır Bedri Rahmi ve ağabeyi Sabahattin Eyüboğlu’nun eserleri üzerine çalışan bir akademisyen olarak Bedri Rahmi’nin henüz gün yüzüne çıkmamış yüzden fazla şiiri olduğunu söyleyebilirim. Bedri Rahmi’nin el yazısıyla yazdığı şiirleri bilgisayar ortamına aktararak inceleyip yayıma hazırladım.

Bedri Rahmi’nin arşivinde şairin günlükleri, farklı dillerde yazılmış yüzlerce mektubu, düzyazı ve şiir taslaklarının yanı sıra çizimleri yer almakta.

Gelini Hughette Eyüboğlu’nun teşvikiyle Bedri Rahmi’nin arşivinde çalışma, Kalamış’taki evinde ve atölyesinde yazma (kumaş baskı) yapma imkânı buldum. Bedri Rahmi’nin ölümünden sonra 2008’e kadar ailesinin yaşamaya devam ettiği ev, Turgut Cansever tarafından atölye olarak inşa edilmiştir. Mutfak ve lavabo dışında hiçbir odasının kapısı yoktur. Ailesi evi Bedri Rahmi’nin yaşadığı dönemdeki gibi muhafaza etmiştir. Halk kültürünün yazma ve kilim gibi örneklerinin yer aldığı, bir labirenti andıran evdeki dolap ve çekmecelerden hâlâ yayımlanmamış şiir, yazı ve desenler çıkmaktadır. 

Bedri Rahmi şiir ve yazılarında savunduğu halk kültüründen faydalanmayı hayatında pratiğe dökerek Anadolu’nun sanatını âdeta yeniden üretmiştir. Fakat Bedri Rahmi halk kültüründen aldığı öğeleri eserlerinde aynen kullanmaz. Onları kendi süzgecinden geçirerek özümser. 

zorbatv.dergi

Eyüboğlu ailesi Bedri Rahmi’nin Kalamış’taki evini müzeye dönüştürmeye çalışarak ve bahçedeki atölyede yazma yaparak unutulmak üzere olan bu sanatı sürdürmeye ve yazmacılığı halka tanıtmaya çalışmaktadır. Ailesi Bedri Rahmi’nin Kalamış’taki evinin bahçesinde, her haziran ayının ilk cumartesi pazarında “Yazma Şenliği” düzenleyerek yazma sanatının günlük hayatta (masa örtüsü, kıyafet, çanta, cüzdan, defter… üzerinde) yer almasını sağlamaktadır.

Şiirlerinde renkleri bir boya gibi kullanan Bedri Rahmi’nin desenleriyle renklenen yazmalar onun şiir, yazı ve diğer sanat eserleri gibi hayata coşkuyla bağlılığını yansıtmaktadır. 

*Doç.Dr.Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi/Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğ.Üyesi
 

Yeni yorum ekle

Düz metin

  • Hiç bir HTML etiketine izin verilmez
  • Satır ve paragraflar otomatik olarak bölünür.
  • Web sayfası adresleri ve e-posta adresleri otomatik olarak bağlantılara dönüşür.