Şiir Burçları
Emel Koşar
Behçet Necatigil’in Bile/Yazdı (YKY, İstanbul 2012) kitabı onun poetikası olarak kabul edilebilir. Özellikle “Şiir Burçları” adlı yazısı önemlidir. Necatigil’e göre her şair, şiir hayatı boyunca üç burçtan geçer: Gurbet Burcu, Hasret Burcu ve Hikmet Burcu.
Gurbet Burcu: Şair önce bir süre gurbeti yaşar. Yazdıklarının tam bilincinde değildir. Yazdıklarında rastlantının payı büyüktür. Şairin beğenisi sağlam temellere oturmamıştır. Beğendikleri iyi şairler de olabilir, kötü şairler de. Gününün usta şairlerine rastlamışsa şanslıdır. Bu dönemin ürünleri özentidir, taklittir ve kendini arayıştır, başka bir şairin tekrarıdır.
Hasret Burcu: Şair kendini, şiirini özler, gurbette oyalanmanın zaman kaybından başka bir şey olmadığını görür. Yazdıklarında ne kadar kendisi, ne oranda başkaları olduğunu görür. Kendine özlemiyle dolmuştur. Şairin şikâyetleri, tedirginlikleri kişisel biçimlere girer, kendi bakış açısını ve yazış biçimini bu süreçte bulur. Şair, bu dönemde kendini, kendi dünyasını okura aktarır.
Hikmet Burcu: Şair, geçmişin büyük şairlerini anlar. Şair, hikmet döneminde fazla değişmez ve alınyazısına geçer. Bu dönemde şikâyetlerin, isyanın şiiri zamanla yerini kabulün, benimsemenin ve vazgeçişin şiirine bırakır.
Behçet Necatigil’in şiir burçları genç şairin olgunlaşma sürecinin aşamalarını/basamaklarını göstermesi açısından önemli.
Peki her şairin olgunlaşma süreci aynı şekilde mi ilerler?
İlk şiir kitabı sonrakilerden daha iyi olan şairlerden söz edebiliriz.
Gelişim çizgisi yükseleceğine düşüşe geçen şairlerden de bahsedebiliriz.
Çünkü her şairin şiirinin olgunlaşma süreci farklıdır. Şiir yazmanın ve şairliğin belirli bir formülü yok.
*Doç.Dr.Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi/Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğ.Üyesi
Yorum
Şiir burçlarınin olumsuz yanlari
Şiir burçlarınin olumsuz yönleri
Yeni yorum ekle