Russelci bir başarı öyküsü:
Dr. Naci Ekşi “Hayat Siyaset İbret ve Miras”
Barış Kapukıran
Bertrand Russell, kişisel tatmin, entelektüel gelişim ve ahlaki bütünlüğün gerçek başarının temel bileşenleri olduğunu belirtmiştir. Ona göre gerçek başarı içsel tatmine, kişisel gelişime ve dünya üzerinde iyimser bir etki yaratma kabiliyetine dayanmaktadır. Durmaksızın zenginlik ve güç peşinde koşmanın çoğu zaman mutsuzluğa ve boşluk hissine yol açtığına inanmaktadır. Başarıya dengeli ve bütünsel bir yaklaşımı savunmaktadır. Böyle bir yaklaşım kişisel, entelektüel ve sosyal boyutları bütünleştirir.
1948 yılında Malatya Arapgir’de doğan Dr. Naci Ekşi’nin “Hayat Siyaset İbret ve Miras” adlı kitabı kişisel, entelektüel ve sosyal boyutları bütünleştiren bir başarı hikayesini anlatıyor. Bir söyleşi tarzında içten bir dille yazılan kitap, kısa bir girişten sonra başarılı bir politikacının İstanbul’un üçte birini nasıl yönettiği ile ilgili bölümle başlıyor. Bakırköy Belediye Başkanı olduğu dönemde ortaya koyduğu eserleri, yaşadığı sıkıntıları, kendisine yönelik tehditleri anlatırken öne çıkan ortak özellik bir kişilik yapısını gözler önüne seriyor. Milletvekilliği dönemi ve siyasi çalışmalarının özetlendiği bölümlerden sonra iş hayatından bahsediyor. Bu bölümlerin ardından Vakıf çalışmaları ve yaşamındaki önemli kişilerin portreleri ile Naci Ekşi’yi tanımaya devam ediyoruz. Sosyal sorumluluk üstlenmek, sosyal adaleti savunmak ve başkalarının refahı için çalışmak başarılı bir yaşamın göstergeleridir Russel’a göre. Naci Ekşi’ye göre de sosyal sorumluluk üstlenmek başarının bir göstergesi olmuş.
Güçlü olma ile başarıyı özdeşleştirmek toplumlarda görülen genel bir yanılgıdır. Değerleri ve istekleriyle uyumlu bir yaşam sürmek başarının gerçek anahtarıdır ve değerlerimizi çiğnemek uğruna kazanılan güç, biz ölümlü varlıklar için Pirus Zaferi olmanın ötesine geçemez. Bizi yarınlara taşıyacak olan şey, değerlerini koruyan insanlara duyulan saygıdır. Naci Ekşi’nin sadece siyasette değil, eğitim hayatında, ticarette, günlük yaşamında değerlerine sıkı sıkıya bağlı olmasının izini kitaptaki tüm bölümlerde sürebiliyoruz özellikle de kitabın son bölümü olan Aile ve Memleket’te bu değerlerin kaynağına iniliyor.
Tarlaya bostana ahırdan gübre taşırken dökülen alın teri başarıya giden yolları ıslatmış hep. Çocukluğunda sadece okul hayatında değil, yaşamının her alanında çalışkanmış. Hatta babasından ilk ve son dayağını da çalışkanlığı yüzünden yemiş. Kışın toprak damlı evleri akmasın diye kendi kendine aldığı kararla dere yatağına su geçirmeyen mavi renkli yağlı kumu çekmeye gittiğinde eşeklerinin heybesini kumla doldururken zaman hızla akıp geçmiş ve karanlığa kalmış. Geç kalmasından endişelenen babasından ilk ve son dayağını da bu yüzden yemiş.
Okuduğu tüm okulları birincilikle bitiren Naci Ekşi’nin sorumluluk duygusunu ve çalışkanlığını gösteren çok sayıda örnek var kitapta. Ancak büyüklerinden miras aldığı adalet ve ahlak anlayışı çoğu zaman zorluklara göğüs germesine hatta ölümle burun buruna gelmesine neden olsa da en az sorumluluğu ve çalışkanlığı kadar etkili olmuş başarılarında.
Russell, gerçek başarıya ulaşmada ahlaki doğruluk ve etik davranışların önemini vurgular. Gerçek başarının etik bir yaşam sürmeye bağlılıktan ayrı tutulamayacağını savunur. Ona göre bireyler başkalarıyla olan etkileşimlerinde doğruluk, dürüstlük ve empatiyi korumalıdır. Kitabın bize anlattığı hikâye bu bağlamda Russelcı bir başarı anlayışının örnekleriyle örülmüştür.
Russel “kişinin entelektüel yeteneklerini geliştirmesinin ve bilgi arayışının gerçek başarının önemli bileşenleri olduğunu” düşünür. Naci Ekşi de Russel gibi “Bireylerin dünya hakkındaki anlayışlarını geliştirmek için sürekli öğrenme, eleştirel bakış ve fikirlerin keşfiyle meşgul olmaları gerektiği” görüşüyle hareket ettiğini kitabın sonundaki şu cümleleriyle gösteriyor:
“İnşaat ve enerji projeleri ile ilgili rutin işlerin yanında hayatıma anlam kazandırabilmek ve kendim olmamı sağlayabilmek, insan olmayı öğrenebilmek için felsefe grubu ve Felsefe Arenası isminde bir site kurdum…. Kalan ömrümde felsefe ile uğraşmaya, öğrenmeye ve yaymaya çalışmak istiyorum. Bu konuda kararlıyım. Bir yere yetişecekmişim gibi bolca okumaya çalışıyorum. Voltaire okuyorum, Hegel, Kant okuyorum…”
Dr. Naci Ekşi’nin “Hayat Siyaset İbret ve Miras” adlı kitabını okurken sürekli öğrenmenin, eleştirel bakışın ve fikirlerin keyfini sürmeniz dileğiyle..
Yeni yorum ekle