Kumdan Yürek
Abdulrazak Gurnah
Kumdan Yürek kitabının sayfalarını çevirir çevirmez romanın akışına kapıldım. Bir kere olağanüstü bir anlatım, kurgu, büyük bir ustalıkla yerleştirilmiş. Bir modern zaman masalı. Salim'in Zanzibar gibi bir toplumda anne ve babasının ayrı olmalarına bir anlam veremez. Her sorusu annesi tarafından cevapsız kalmaktadır. Dayısı Amir onu Londra'ya götürür. Londra'da yaşadığı deneyimlerle gittikçe daha da olgunlaşır. Aklı memleketindedir Salim'in. Bu süre içerisinde annesiyle sık sık mektuplaşır. Fakat aklı ailesinin büyük sırrında takılı kalmıştır. Annesinin ölümüyle Zanzibar'a dönen kahramanımız babasının anlattığı aile sırrıyla çok derin bir hüzne bürünür.
Daha önce Shakespeare'nin Kısasa Kısas kitabını okuyup paylaşmıştım sizlerle. Nedeni Kumdan Yürek'i okumadan Kısasa Kısas'ın okunması gerektiğinden. Zira romanda Kısasa Kısas'a bir gönderme, adaptasyon vardır.
Çarpık Dünya
Vladimir Nabokov
Çarpık Dünya Nabokov'un Amerika'da yazdığı ilk roman. Totaliter bir rejimin baskı altına aldığı Krug ve ona işkence uygulayanlar romanın kahramanı ve figüranları. Nabokov romanı yazarken çok eğlenmiş görünüyor. Yeni sözcükler türetmiş, bol bol dil sürçmeleri yapmış. Edebi eserlerden alınmış rastgele metinler başka formlarda karşınıza çıkıyor. Bazı bölümlerde Shakespeare'in Hamlet monologları size eşlik ediyor. Gerçekten çok zengin bir roman.
Yarın Berbat Bir Gün
Dorothy Parker
Caz Çağı'nın ruhunu, dönemin ihtişamı ve yaşam tarzını esprili ve sivri dilli bir şekilde yansıtan, son derece cüretkar ve güçlü bir kadın Dorothy Parker. Yarın berbat bir gün Türkçeye ilk kez çevrilen öykülerden oluşuyor. Gösterişli şehir yaşamının sığ sakinleri, yaptığı kötü seçimlerin bedelini ödeyen, çıkış yolu arayan, hayal kırıkları yaşayan sıradan insanların yaşamlarına odaklanıyor. İnsanın ikiyüzlülüğünü, cehaletini, zaaflarını an ayrıntısına kadar, alaycı bir dille gözler önüne seriyor.
Psikopolitika
Byung- Chul Han
Byung-Chul Han'ın güncel ve geçmişe yönelik analizleri çok önemli. Psikopolitika'da kapitalist, otoriter devlet aygıtı ve neoliberal sistemin karşılastırmasını, iki sistem içerisindeki bireyin konumunun nasıl dönüştüğünü çok güzel anlatmış. Ayrıca köstebek ve yılan metaforu müthiş. Ayrıca Foucault'dan Negri'ye, Bentham'ın Panaptikon'undanDurkheim'e, Heidegger'e, Agamben'e kadar bir çok referansa göndermeler yapan çok zengin bir çalışma olmuş.
Yeni yorum ekle