Akdeniz’in İnci Tanesi İtalyan Güzeli Sardinya Adası

Kültür

Akdeniz’in İnci Tanesi
İtalyan Güzeli

Sardinya Adası

Şenay Sönmez

 

Akdeniz’in kalbinde, kristal berrak suların ortasında büyüleyici aurasıyla, inci tanesi gibi bir kara parçası Sardinya

İtalya yarımadasının batısında, Akdeniz’in ikinci büyük adası.

İnişli çıkışlı geçmişe sahip olan Sardinya, günümüzde İtalya’ya bağlı özerk bir bölge…

Yıl boyunca sıcak ve ılıman iklime sahip olan kumsalları ve kayalıklarıyla sanki hiç ayak basılmamış gibi kilometrelerce uzanan muhteşem sahillere sahip. İşte biz de tam bu yüzden denizini ve kumunu doyasıya yaşayabilmek düşleriyle tatilimizi bu güzel adaya planladık.

Adaya ulaşımiçin deniz ve hava yolu kullanılabiliyor. Türkiye’den doğrudan uçuş yok. Aktarmalı olarak Roma-Sardinya ya da Napoli-Sardinya yoluyla adaya ulaşılabiliyor. İki şehre uçuş var; güneyde Cagliari kuzeybatıda Olbia… Alitalia’nın aktarmalı uçuşları tercih edilebilir. Roma-Cagliari arası uçakla yaklaşık bir saat sürmekte.

Diğer alternatif ise deniz yoluyla ulaşım. Biz de Roma’ya 60 km uzaklıkta olan Civitavecchia Limanı’ndan kalkan arabalı feribot ile yaklaşık sekiz saat süren bir yolculukla adaya ulaşmayı tercih ettik.

Tatlı bir gemi yolculuğu sonrasında adanın kuzey bölgesini tercih ettiğimiz içinPorto Torres Limanı’na vardık... Limandan yaklaşık 40 dakika kadar uzaklıktaki Alghero şehrinde bulunan otelimize yerleştik. Otobüs ve trenle de ulaşım sağlanabiliyor. Ancak adayı rahatça dolaşabilmek için araç kiralanmasını önerebilirim. Çünkü adayı kuzeyden güneye baştan sona araba ile gezmek dört saati buluyor.

Alg her o küçük,tatlı bir sahil şehri. Pek çok doğal güzelliği ve tarihi dokusuyla İtalya’nın en gözde tatil duraklarından biri. Dünyanın her yerinden turist gelmekte olduğu için dolu dolu, capcanlı, kıpır kıpır bir yerleşim... Bu tatlı şehre ulaştığımızda, Sardinya Büyük Rallisi etkinliğinin yakında gerçekleşeceğini öğrendik. Bu yüzden şehirde çok büyük çaplı hazırlıklar sürdüğünden, araç park yeri bulmakta hayli zorlandık... Şehir içlerinde park hiç kolay değildi doğrusu.

Alghero kale surlarıyla çevrelenmiş bir konuma sahip. Akşamüstü eski şehirde (oldtown) takı satan dükkânlar ve özellikle doğal mercan (coral) kullanılarak usta sanatçılar tarafından tasarlanmış butik takı mağazaları,  çok farklı modellerin satıldığı güzel giysi dükkânları ve restoranlar, çok hoş müzik çalan barlar gördük…Yemek fiyatları hayli turistik olduğu için kişi başı 25-35 Euro arası idi.Ama yine de pizzaları,şarapları mutlak denemeye değer.

Et,  bal,  taze sebze ve meyve gibi yerel kaynaklı tatlar dışında,  deniz mahsulleri de son derece lezzetli. Gün içinde vaktiniz olursa, Alghero’nun ortasında bulunan balık pazarındaki deniz ürünleri fevkalade olan restoranı önerebilirim.

Aksam yemeği tercih etmezseniz yerine spritz denilen şarap temelli kokteyl aperatif ve yanında ikram edilen mini kraker cips ve kuruyemişlerle de günü tamamlayabilir,güneşe hoşçakal diyebilirsiniz.

Sardinya’nın zengin arkeoloji kalanları tarih öncesi çağlara dayanmakta. Efsanelere göreYaradan’ın ayak izlerinin bu adada olduğunainanılmaktadır.

Adada antik cağlardan kalma gizemli NurageUygarlığı’na ait birçokkalıntıve kuleliyapılargörülebilir.Koni seklinde inşa edilen bu kuleler dev taşlarla yontulmuş. Milattan Önce 17.000 yıllarından Milattan Önce 2000 yıllarına dek sürmüşolduğusöylenen bu uygarlığın adada yaklaşık 8.000 adet kulesi bulunduğutahmin edilmekte... Tarihe ve arkeolojiye ilgi duyanlara şehrin turizm ofisinde tümmüzeleri 25Euro’luk biletlegezebileceğinizuygulamayıönerebilirim.

Biletimizle birçok müze ve ören yerini rahatlıkladolaşabileceğimiziöğrenmemizin ardındanbu tatlı adada ilgimizi çeken küçük bir müzeye denk geldik. Okumaktan hiçbıkmadığım“Küçük Prens”adlı hikayenin yazarıAntoine de Saint Exupery’ninhatıraları ve özeleşyalarınınsergilendiği bir yerdi  burası.Yazarın kendikullandığıuçağıMarsilya açıklarında düşmüş, Sardinyada onu unutmamış…

Denizciliğin büyük önem taşıdığı adada,  Corallo (Mercan) Müzesi’ni ziyaret ettik. Antik mercan tutkunlarının bayılacağı büyüleyici takılar yanı sıra denizciliğe dair ilginç pek çok parçayı müzede inceleme imkânı bulduk. Adada gezilecek yerler listesinde olması gereken bir müze burası.

Nefesimizi kesen Akdeniz’in en güzel, en berrak, turkuaz renkli sularına sahip olan Sardinya’da tekne turlarına katılıp gün için de turların götürdüğü koylarda yüzüp ferahlamak mümkün. Adanın kuzey kıyısında bulunan,bana göre adanın en büyüleyici plajı olan La Pelosa Plajı’nı ziyaretçiler mutlaka görmeli, denizinde yüzmeli. Ancak La PelosaPlaji için özel bir uygulama var. Plajda kuma havlu ve örtü serilmesine izin verilmiyor. Nedeni ise, kumların zaman içinde azalacağı endişesi. Bu yüzden La Pelosa Plajı’nda alt kısmı plastik örtüler seriliyor. Sayılı ziyaretçi alındığından La Pelosa Plajı’na önceden rezervasyon yapılması gerekiyor. Bunun dışında Avrupa’nınpek çok yerinde olduğu gibi plajlara girişücretsiz. Her yer plaj…Spiaggia La Cinta, Cala, Mariolu,SpiaggiadiPiscinas gibi Sardinya Adası’nda bulunan İtalya’nın en güzelplajlarının her biri görülmeye değer.

.

Mağaramerakınız varsa Grotte Di Nettuno (Neptün Mağarası), Capo Caccia Grotte Dei Fiori(Çiçekler Mağarası)görülmeye değer güzellikler arasında yer alıyor. Bu muhteşem mağaralar,ziyaretçilereadeta görsel bir şölen…Engebeli araziler de doğa tutkunları için çekici olabilir. Asırlık kalıntılar arasında rehber eşliğinde müthiş bilgiler edinebilirsiniz.

Arabamızla Algherodan Stintina adlı balıkçı köyüne ulaştık. Önceden rezervasyon yaptığımız bir turla Asinara Adası’na geçtik. Çalılıklarla kaplı rüzgârlı manzaralarıyla gerçek doğasını koruyan bu mini ada tarihinde önce karantina istasyonu (eski zamanlarda gemilerde hastalanan kişileri çin tedavi merkezi)sonrasında savaş esirlerinin kampı olarak kullanılmış… Asinara Adası engebeli yolları olan şimdilerde özgür eşeklerin yasadığı bir milli park. Turizm amaçlı trenle ada rehber eşliğinde baştan başa gezilebiliyor. Gerçekten çok etkileyici bir doğa parçası... Bu milli park dışında Gennargentuve Montargius Milli Parklarıda görülmeye değer doğrusu…Castello’yu da unutmamak gerek.

Güney Sardinya kıyılarında görülmesi gereken, aynı zamanda adaya başkentlik yapan Cagliari’de çok sayıda otel, pansiyon,airbnb bulmanız mümkün.Olbia’da ise upuzun zümrüt renkli sahiller Costa Smeralda ziyaret edilmeli. Sassari, Bosa görülmesi gereken şehirlerden. Sözün özü,büyük bir ada olan Sardinya pek çok çekici tatil aktivitesine ev sahipliği yapıyor.

Sardinya Adası öylesine etkileyiciydi ki satırlarıma bu duyguyu ne kadar geçirmeye çalışsam da adanın dokusunu hissettirmekte bilemiyorum ne denli başarılı olabildim?..

 

Yeni yorum ekle

Düz metin

  • Hiç bir HTML etiketine izin verilmez
  • Satır ve paragraflar otomatik olarak bölünür.
  • Web sayfası adresleri ve e-posta adresleri otomatik olarak bağlantılara dönüşür.