Roma’nın Gizli Güzellikleri  

Kültürel Miras

Roma’nın Gizli Güzellikleri  

Zerrin Dağcı

Roma’nın herkesçe bilinen turistik yerlerinden bir bölümünü geçen ay paylaştığım yazımda anlatmıştım. Şimdi daha az bilinen, Roma’nın gizli mücevherleri denilen eserler ve bunlarla ilgili efsanelere sıra geldi.


1-    Dört Nehir Çeşmesindeki detay: Bernini’nin en önemi eserlerinden biri olan bu çeşme Navona Meydanındadır. Başı kumaşla kaplı olan heykel (mermerin kumaş gibi işlenmesi görülmeye değer) Nil nehrini temsil ediyor ve o dönemde nehrin kaynağı bilinmediği için böyle betimlenmiş. 

2-    “Bütün Yollar Roma’ya Çıkar”. Bu sözü hemen herkes bilir. Antik Roma pek çok yolla kenti dünyaya bağlamış. Via Appia Antica da bu yollardan biridir. 660 kilometre uzunluğundadır, Roma’dan başlar, güneye iner, Adriyatik Denizi kıyısında Brindisi’de sonlanır. Bugün hala binlerce yıl önce inşa edilen yolun taşlarını görmek mümkündür.


3-    Palazzetto Zuccari: İspanyol Merdivenleri’nden yukarı çıktığınızda sağımıza düşen Via Gregoriana 28 numarada bulunmaktadır. Mimar ve ressam Federico Zuccaro'nun 16. yüzyıl sonunda tasarladığı bu ev canavara benzetildiğinden ‘ejderha evi’ olarak da bilinir. Evin pencere ve kapısı günümüze ulaşmıştır.

                                             

zorbatv

 Palazzetto Zuccari
4-    Ara Pacis Barış Sunağı: Roma İmparatoru Augustus tarafından M.Ö.13 yılında yaptırılmıştır. Sunak daha sonra Roma Senatosu tarafından kutsanmıştır. Ara Pacis üzerinde imparator ailesinin tanrılara verdiği kurbanların rölyefleri yer almaktadır. Bugünkü hali kısmen orijinaldir.

                    

Foto 1 Ara Pacis
5-    La Bocca della Verita (Gerçeğin Ağzı): Santa Maria in Cosmedin kilisesinin revakında bulunan bu mermer kabartmanın bir çeşmeden alındığı düşünülmektedir. Orta çağda bir tür yalan makinası olarak kullanıldığı sanılmaktadır. İnanışa göre kabartmanın ağzına elini sokan kişi yalan söylüyorsa eli ısırılacaktır. 

zorbatv


            Foto 2-La Bocca della Verita (Gerçeğin Ağzı)

6-    Herkül Victor Tapınağı: Çok iyi muhafaza edilmiş dairesel bir yapıdır. Antik Roma’da   Yunan mermerinden yapılıp, ayakta kalan tek tapınaktır. Bu tapınağın çok yakınında Portunus Tapınağı vardır. M.Ö. 3. Yüzyılda inşa edilmiştir.

                 

zorbatv

Foto 3 Herkül Victor (dairesel olan) ve Portunus Tapınakları

7-    San Pietro heykeli: Vatikan’da San Pietro Kilisesinin içindeki heykelin sağ ayağına el sürüp dilek dilenirdi. Milyonlarca kişi bu hareketi yapınca bronz heykeli ayağı da uzamıştı. Artık ayak tamir edilmiş ve heykelin çevresine bariyer konmuş, sadece uzaktan izlenebiliyor. Dokunmak yasak.

8-    Scala Santa: IV. Yüzyılda inşa edilen San Giovanni in Laterano kilisesi, heykelleri ve mozaikleriyle ünlüdür. Tam karşısındaki Scala Santa (Kutsal Basamaklar) ise İmparator Konstantin’in annesi Azize Helena tarafından M.S.326’da Roma’ya Kudüs’den getirtilmiştir. Hz. İsa’nın dizleri üzerinde çıktığı merdiven olduğuna inanılmaktadır. Bu nedenle hacı olmak isteyen Hristiyanlar, dizleri üzerinde bu basamakları çıkmaktadırlar.

zorbatv


                                       Foto4  Scala Santa
9-    Neron’un Mezarı: İmparator Neron’un zalimliği hakkında pek çok yazı okudum. İlk defnedildiği yerin Piazza del Popolo olduğu söylenir. Halk çok korktuğu imparatorun dirilip geri gelmesi ihtimalini düşünerek onu mezarından çıkarıp Via Cassia üzerinde bir boş alana gömer. Bu mezarın Romalı bir generale ait olduğu düşünülmekle beraber, yakınındaki otobüs durağının adı Tomba di Nerone’dir (Neron’un Mezarı).

                                 

zorbatv

      Foto 5Tomba di Nerone (Neron’un Mezarı)

10-    Largo di Torre Argentina: Roma’nın merkezindeki bu tarihi meydanın çok yakınında Jül Sezar’ın katledilmiştir. Her yıl bu meydandaki harabeler içinde Sezar törenlerle anılmaktadır. Ayrıca Torre di Argentina Roma'daki en büyük kedi kolonisine de ev sahipliği yapmaktadır. 

      

zorbatv

 Foto 6 Largo di Torre Argentina Jül Sezar’ın katledildiği yer

11-    1953 yılında çekilen, başrollerini Audrey Hepburn ve Gregory Peck’in oynadığı “Roma Tatili” filmindeki Amerikalı gazetecinin evi Via Margutta’dır. Bu sokak İspanyol Merdivenlerine çok yakındır, evin bulunduğu yer ve bahçe gezilebilmektedir. 


      

zorbatv

 Foto 7 Roma Tatili filminde Amerikalı gazetecinin evi

Yeni yorum ekle

Düz metin

  • Hiç bir HTML etiketine izin verilmez
  • Satır ve paragraflar otomatik olarak bölünür.
  • Web sayfası adresleri ve e-posta adresleri otomatik olarak bağlantılara dönüşür.