Ali Deniz Kardelen “ Müziğim çok kişisel ve kendi içinde zamansız.”

Gösteri Sanatları

Söyleşi: Suna Baykam  

Müzik hayatına sizi ilk çeken etkiler nelerdir ve kimlerden feyz alırdınız? Gitarist olarak yaşamak için gelecekten beklentiniz nelerdi? Tarzınızı değiştiren bir anlayış veya yeni bir akım gelecek mi?

Küçük yaşlardan itibaren elime hangi albüm kaset vs. kapağı geçse, orada emeği geçen isimleri öğrenir, sonra onların yaptıkları başka işleri takibe alır dinlerdim. Tabi ben kendimi bildim bileli hep gitar çalıyorum, ama bunun bir yolculuk olduğunu, arayışta olduğumu fark etmem, farklı bireyler yapma isteği nerdeyse beni otuzlu yaşlarıma kadar getirdi. 

Nasıl bir müzik yapmalıyım sorusuna cevaben, ne yaparsan yap kendine yakışsın sözünü kendime şiar edindim. E o zaman içe yönel, elinde bu gitar var ve sen bununla bir şeyler anlat dedim kendime. Sonrası da malum, albümler single'lar internette yüzlerce video vs...

Kendimi ifade edebileceğim samimi bir yol bulmuştum, ürettiğim her iş ise sonrasında başka kapılar açtı, yolculuğumu bambaşka yerlere götürdü. Müziğim çok kişisel ve kendi içinde zamansız. Belli bir karakteristiği var, bu yüzden yeni bir akım gelecek ve bununla birlikte değişebileceğini sanmıyorum.

İnsanları eğlendirmek ve beğenilmek zor bir beceri. Enstrümana ruhunuzu katarak insanları eğlendirmek nasıl bir yeti gerektiriyor?
Her ne olursa olsun ister sanatsal ister eğlenceli bir eser, benim için en önemlisi kafamda resmin oluşması. Hangi eseri yaparsam yapayım bu resim, kılavuzum olur. Akustik gitar müziği hem sanatsal hem eğlendirici de olabilir. Bir konserde repertuarımı buna göre şekillendiririm. Biraz eğlendirip biraz düşündürmek üzerine.

zorbatv.dergi


 
Ali Deniz Kardelenin sanat ve sanatı adına hayalleri nelerdir? Müzik adına yapacağınız en son hedefiniz nedir?

Tek kurtuluşumuzun sanat olduğunu düşünüyorum. Hele bu pandemi süreci bize çok farklı bir deneyim yaşattı. Kendi sanatını getirdi. Daha çok üretmemiz gerekliliğini hatırlattı. Başka şeyler denedim bu dönemde, akşamları rebap çalmaya yay çekmeye başladım. Perdesiz gitara, kopuza dokundum. Bunlar zamanla belli bir forma gelecektir.
Ayrıca konsept albümler yapmak var kafamda. Anadolu’da geçen hikayeleri albümleştirmek, düo ya da trio birliktelikler ile işler çıkarmak, başladığım gitar metodunu bitirmek. Hayatımın en üretken dönemine girerken tek odaklandığım nokta bundan sonra bu projeleri ip gibi dizmek. 
En sondaki hedefim ise sadece sessizlik. 

Profesyonel müzik yaşamınızda size vay dedirten anılarınız oldu mu?
Çok, Indiana State yarışmasını kazandığım an mesela. Los Angeles’ta NAMM Show’da ana sahneye davet edilmem. Basit bir ev videosu ile ele güne karşıyı çaldıktan sonra Fuat Güner'in beni cebimden araması.
 
Türk ezgilerini yaşatmanın keyfini yaşıyor musunuz?
Bu zaten bence her Türk müzisyenin misyonu olmalı. Batı da Doğu da size baktığı zaman size ait bir şey görmek istiyor. Aslında bizler çok şanslıyız, hem doğunun ritim ve melodik zenginlikleri içimizde hem de batının armoni ve tekniklerine aşinayız. Ekonomik şartlar ve biraz devlet desteği mümkün olsa bizden uluslararası arenaya beklenenden çok daha fazla sanatçı çıkar.

Yeni kuşaklara müziği sevdirmek için çaldığınız özel parçalarınız var mı?
Ne mutlu bana bu anlamda onlara ilham olabilecek bir şeyler bırakabildiğimi düşünüyorum. Çıkardığım 2 albümde de onları içine alacak şeyler mevcut.

Evrensel bir dili olan ‘’müzik’’ sizi nasıl motive ediyor? Nelerden etkilenip çalışıp sevenlerinizle buluşuyorsunuz? Yaşam felsefeniz nelere önem veriyor? Duygu ve düşünceleriniz neye göre şekillenip sanatınızı etkiliyor?
Beni besleyen konular gün gelir, beni engelleyen şeyler haline de gelebilir. Örneğin ülkemden besleniyorum desem, bazen öyle bir gündem oluyor ki; elime gitarı alasım, bir şey yapasım gelmiyor, Aşk desen o da öyle insanı bir ürettiren bir de tükettirenlerden! Yaşadığım şeyler aslında bana hep yeni bir şeyler yazdırıyor. Keşke yaşamadan da üretebilsem. Zira bu şekilde yaşayarak üreteceksem gelecekten artık kaygı duymaya başlarım.
 
Müzikle uğraşırken yapamadığınız veya kaçırdığınız şeylere ‘’keşke’’ dediğiniz oldu mu? 
Sanırım keşke demek için henüz yaşım genç ve içimde yapmak istediklerime karşı durduramadığım bir motivasyon var. 

Ali Deniz Kardelen Kimdir?
Müziğe küçük yaşlarda piyano ile başlayan Ali Deniz Kardelen 11 yaşında gitar çalmaya başladı.Çanakkale’de lise etkinlikleri, yerel mekanlar ve ev konserlerinde çaldı.
Yıldız Teknik Üniversitesi Matematik Mühendisliğini kazandıktan sonra İstanbul’da çeşitli mekanlarda sahne aldı. Bu dönemde elektronik müzik ile ilgilenmeye başladı. Akustik gitarın son yıllarda yaşadığı devrim içerisinde kendi eserlerini üretirken bir yandan da akustik gitar ile olan yolcuğunda çeşitli üsluplarda çalışmalar yaptı. Kendini en iyi ifade edebileceği “Fingerstyle“ üzerine yoğunlaştı. Gitar üzerinde kullanabileceği sesleri tanıdıkça, müzikal tecrübeleriyle öğrendiklerini kompozisyonlara aktardı. ,
Türkiye'de örneğine pek rastlanmayan “ Fingerstyle “ anlamında Ali Deniz Kardelen bestelerinde birini geçtiğimiz aylarda sosyal medya aracılığıyla müzik severlere sundu. Thomas Leeb, Maneli Jamal, Chris Woods gibi Fingerstyle öncülerinin övgülerini aldı.    

Websitesi: http://www.alidenizkardelen.com


 

Yeni yorum ekle

Düz metin

  • Hiç bir HTML etiketine izin verilmez
  • Satır ve paragraflar otomatik olarak bölünür.
  • Web sayfası adresleri ve e-posta adresleri otomatik olarak bağlantılara dönüşür.