Caz Sanatı ve Kimlik

Gösteri Sanatları

Caz Sanatı ve Kimlik

Şenay Ocak

zorbatv

Coğrafya kaderdir denir, sizce kim olduğumuz bulunduğumuz yere, köklere, topluma göre şekillense de hayatın tümüyle yüzleşirken kim olduğumuzu seçme şansımız yok mudur? Kim olduğumuz derken yaşadığımız hayatın sürecinde ve koşullarında geliştirebileceğimiz şeyler diyebiliriz en azından.

Afrika’da doğumlarını almış ve pek çok batıl inanca sahip olan ve her bölgesinde ayrı dini inançlar bulunan siyahiler için şartlar pek de değiştirebilecekleri şekilde olmuyor uzun zaman. Tenlerinin renkleri onları köle, ağır işçi ve insani olmayan şartlarda çalışmaya zorluyor seçim şansı bırakılmadan. 

Tüm bunlara rağmen çalıştıktan sonra rahatlamak adına geliştirdikleri müzikal doğaçlama ve kendi halk müziklerine sarılmalarıyla yarattıkları keyiflerini hiç kimse sorgulayamıyor. Onların bu keyfi ve tutkuları tüm dünyada unutulmayacak bir müziğin temellerini atıyor. Onların yaşamlarındaki isyan çığlıklarını müziklerinin içinden tüm dünya duyuyor. Seslerini kimliklerinden dolayı çıkaramadıkları pek çok yaşanmışlıklar bu şarkılara ve eserlere çoğu zaman konu ve hikaye oluyor. 
O halde kim olarak doğduğumuzu seçemesek de kim olacağımıza zaman içinde, yolculuğumuzun derinliğini anlayarak karar verebiliyoruz siyahiler ve caz müzik örneğinde görüldüğü gibi…

‘’Sen benim kim olduğumu biliyor musun? ‘’ sorusundan ‘’Sen benim kim olduğumu görüp hissediyor musun?’’ sorusuna geçiş büyük bir farkındalık ve ego yıkımını yaptığımızda gerçekleşiyor aslında. Eğer kim olarak doğduğumuzla ilgili kibir sahibiysek ilk soruyu kolayca etrafımıza savurabiliyoruz ancak ikinci soruyu tercih edenlerse bu soruyu  sormaya çoğu zaman gerek bile duymuyor; neden mi cevap basit ‘’yaptıklarımız kim olduğumuzun en büyük cevabıdır.’’

Caz müziğin kimliğini, felsefesini, hikayesini, derinliğini yaratan esas özelliklerden biri kim olduğunu seçen müzisyenlerdir. Onlar cevaplarını besteleri ve doğaçlamalarıyla verir. Hayatın müziğine söyleyecek sözleriyle eşlik eder ve onu dansa kaldırarak acılara gülümserler. Bazen ironik, bazen trajik ama hep umutlu…
 

Yeni yorum ekle

Düz metin

  • Hiç bir HTML etiketine izin verilmez
  • Satır ve paragraflar otomatik olarak bölünür.
  • Web sayfası adresleri ve e-posta adresleri otomatik olarak bağlantılara dönüşür.