DJ Mehmet Cavcı’nın Bakışıyla Müzik Dünyasındaki Elektronik Sesler!

Gösteri Sanatları

DJ Mehmet Cavcı’nın Bakışıyla 
Müzik Dünyasındaki Elektronik Sesler!

Söyleşi: Suna Baykam

Kendime Mehmet Cavcı kimdir diye sorduğumda; sanki DJ olmaya evde yönelmişim gibi geliyor. Ailem göçmen ben 1 yaşındayken Etiler’e gelmişiz. 16 yaşında da Nişantaşı’na taşındık. Evimizde LP’ler ve 45’liklerle oynardım küçükken. Orada başladı, daha sonra DJ olmak istedim. Çünkü bir şekilde kendimi göstermek istiyordum. 18 yaşında Taksim çevresine girdim ve ilk kez 1001’de mekanın DJ’i kameraman Fehmi abi gösterdi bana pikapları çevirmeyi. Birkaç defa çaldım orada. Öyle çok profesyonel değildim. Bir yandan oranın barıyla ilgileniyordum, arada bir de müzik yapıyordum. Esas başladığım yer 14’tü.


Günümüzde elektronik müzik dijital ortamla etkileşime girmiş bulunmakta. Canlı performanslarımıza bağlı olarak söyleyebilirim ki, pandeminin de etkisiyle kulüplerin süpermarkete dönüştüğü dünyada DJ’ler kendilerini göstermekteler. Ve de bu yükseliş hızla devam etmekte. 

zorbatv.dergi
Radio 2019 tam bir DJ okulu. Radio 2019, 1990’larda Underground müziğin yapıldığı stüdyolardan daha çok canlı yaşanmıştır, kulüp radyo arası mekik dokuyan DJ’ler müthiş deneyimler yaparak okul haline dönüşmüştür. En azından dünyaya bakarsanız müthiş bir deneyim. 1994 senesinde açılan Radio 2019 ilk dans müzik istasyonudur, karasal yapılan yayınla da çığır açmıştır,1999 senesinde reklam alamadığı için kapanmış. 2019 senesinde yeniden dijital radyo olarak yayına geçmiştir. Geleceğe gelen DJ’lerle, günümüzdeki DJ ‘lerin buluştuğu bir okuldur. Aslında edinilen deneyimler hepimiz için evrim niteliğindedir.


Mehmet Cavcı olarak ben kaset, plak, cd, USB sırasında bugünlere geldim. Çocukken evimizde pikap ve plaklar vardı bunlarla oynayarak başladım. 19 yaşımda Taksim’de meşhur bir barda  profesyonel olarak çalmalara başladım. Sonrasında yeni projeleriyle halen devam etmekteyim ve yaşım 55 ve hala setin başındayım. Çoğu baba DJ’ler hala müzik yapıyor . Ama elbette yeni her zaman taze kandır, heyecan vericidir . Müzik adamı olmak uzun yıllar alır ve zamanı durdurduğu için nasıl geçtiği anlaşılmaz. Gençlikte başlamak idealdir, gençler başlayabilecekleri en erken yaşlarda başlasınlar ki  zaman dursun, hep o yaşta hissetsinler.
Yeni nesil DJ’lerin sayısı çok fazla bundan dolayı şansları düşüyor gözükse de, zamanla emek verenler ve geleceği görenler ön plana çıkacaktır. Bizler yaptığımızla hiçbir zaman yetinmedik, hep üstüne bir şeyler koyma çabasında olduk. Gelecek önemli bir kavram ve onun peşine düşmek gerekiyor.


Z kuşağı önümüzdeki yıllarda daha çok bu kültürü yaşayacaklar, onların önünü açıp fırsatlar yaratmaya çalışıyoruz. Günümüzde DJ’ler, sayılarının artmasından ve pandemiden dolayı yeterince performans bulamamaktan şikâyetçilerdir. İyi bir DJ olabilmek için teknolojiyi iyi bilmek, müzik akımlarını araştırmak ve prodüksiyonu da ekleyerek ilerlemek gerekiyor. Bence yurtdışına sık sık seyahat etmeleri ve global dünya insanı olmaları birçok kültürü tanımaları şart ve tabii ki, çok çalışmak en önemli şart bir piyanist disipliniyle ...

Bu yaz elektronik müzik sadece gece değil, gündüz de yapılabildi ve bu tür  etkinlikler bir nebze rahatlama getirdi. Şimdi ise kışlık mekânlarda hazırlıklar başladı. Tabii ki, pandemi sekte vurmaya devam ediyor!


Dünyaya bakarsak bundan sonra günlerce bitmeyen festivallerde çalmayı isterim. Önümüzdeki sene sürprizlerimiz olacak bizi takibi bırakmayın… Müzik yaparken kişi sayısı artarsa sinerji değişir tempo da yükselir buna da bayılırım. 


Müzikte her gün yeniyi bulabilmek mümkündür bunun için heyecan doludur, araştırın derim. Müzik dünyası lebiderya gibidir. Yeni bir şey söylemem gerekiyorsa ;geçenlerde PHONK tarzı dinledim FUNK tarzını bayağı kirletmişler!..


Ses getiren bir parti organizasyonunun püf noktaları olmalı, sıradan olmamalı. Sıra dışı düşünce yeni fikirler ile birleşip profesyonel ekip ile çalışılırsa ses getirir. Parti flyer’dan içeceğe, müzikten içerideki kalabalığa kadar, mekandan, dekordan showlara kadar, marjinal/aykırı düşünülürse ses gelir. Sponsorlar, fayda maliyet analizi yapar, sayılara bakarlar ve hedef kitlesine ulaşmayı beklerler. Sponsor ile konsept buluşursa işbirliği doğar.


Birçok Türk DJ kendi müzikleri ile uğraşıyor. Gelecekte dünyaca isim yapacak olmalarına inanıyorum çünkü üniversitelerde DJ-Prodüksiyon bölümleri açılmaya başladı. İleride dünya çapında işlere daha çok rastlayacağız. House, techno ve türevleri evrenseldir. Şimdiye kadar örneğin DJ Musti bunu yaptı ileride çok fazla isim katılacağına inanıyorum. 


Hayatımda müzik ve spor ikilisi felsefesi yerleşti bende, birbirinden ayrılmasını istemem. Eğer biri gidecekse diğerine sarılırım. Müzikle uğraşmasaydım sporcu olurdum. 


 

Yeni yorum ekle

Düz metin

  • Hiç bir HTML etiketine izin verilmez
  • Satır ve paragraflar otomatik olarak bölünür.
  • Web sayfası adresleri ve e-posta adresleri otomatik olarak bağlantılara dönüşür.