Yücel Feyzioğlu binlerce yıllık kültür hazinesini 32 ciltlik kardeş masallar dizisinde bir araya getirdi.
Yücel Feyzioğlu, “Çatışmalı bir ortamda hayatı anlamlı, duyarlı kılmak kolay iş değildir. Bu bıktırıcı kavgalarla çok insan yaşama sevincini yitirmektedir. Anlamlı bir yaşam ise insanın tüm içsel ve ruhsal enerji kaynaklarını aydınca açıp hayal dünyasını harekete geçirmesine bağlıdır” diye konuştu... ve “masalların çocuğun hayal gücünü besleyerek yaratıcı yeteneğini geliştirdiğini, insanın iç çatışmalarını ve toplumla olan zıtlığını uyumlu hale getirdiğini, insanların... içsel enerji kaynağı edinmesinde önemli bir işleve sahip olduğunu” belirtti.
Bütün Türk topluluklarının ve Mezopotamya’nın binlerce yıllık geçmişe dayanan masal geleneği 32 kitapta tamamlandı ve yayımlandı. Altaylar, Anadolu, Azerbaycan, Gagavuz Yeri, Tataristan, Dağıstan, Kazakistan, Kırgızistan, Kosova, Özbekistan, Yakutistan, Türkmenistan, Uygurlar, Çuvaşistan, Kıpçak, Hakas ve Tuva’dan, Kerkük
-İran Türkmenlerinden, Başkurdistan, Makedonya, Nogay, Karay ve Kumuklardan halk hikâyeleri ve masallar...
Masallarla Çocuk Hakları: Birleşmiş Milletler “Çocuk Hakları Sözleşmesi”, 20 Kasım 1989 tarihinde kabul edildi. Dünyada en çok kabul gören ve bütün devletler tarafından imzalanan insan hakları belgesi bu sözleşmedir. Çocukların mutlaka bilmesi gereken sözleşme maddelerini ise Yücel Feyzioğlu masallarla yazdı. Masallarla Çocuk Hakları bu alanda yazılmış ilk çocuk kitabıdır.
Masallarla 1001 Buluş :İnsanlar önce hayal kurdu, sonra masallar yarattı, daha sonra buluşlar...
Yücel Feyzioğlu, buluşların yolunu açan bir dizi masalı ilk kez “Masallarla 1001 Buluş” kitabında yazdı. “Çocuklarınızın zeki olmasını istiyorsanız, onlara masal okuyun. Daha zeki olmalarını istiyorsanız, daha fazla masal okuyun.” — Albert Einstein
Her Şey Oyunla Başladı: “Bazı özel okulların ön duvarını yabancı bilginlerin resimleri süslüyor. Bu bilginlerin yolunu açan, bunlara büyük bir hazine bırakan Urfalı Sabit bin Kurra’nın, Horasan’lı Musa bin Şakir’in, Dr. Razi’nin, Biruni’nin, Harizmi’nin ve diğerlerinin resimleri bunların arasında yok. Çocukluğumda ben de o yabancı bilginleri okumuş, “neden bizim yok?” diye sıkıntı duymuş, “büyüyünce bilim adamı olacağım,” diye hayal kurmuştum. Fakat hayat beni yazar olmaya yöneltti ve o bilim insanlarının izini aramaya koyuldum. Bu kitapta ele avuca sığmayan çocukluğunu anlattığım Cezeri’yi okuyacak, okudukça onur duyacaksınız.” — Yücel Feyzioğlu
Sihirli Limon: “Almanya Kuzey Ren Westfalia Eyaleti Eğitim ve Bilim Bakanı Gabriele Behler, bir basın toplantısı yaparak 'çocukların kafasında fantastik dünya açan etkileyici 20 kitap' seçkisini kamuoyuna tanıttı ve öğrencilere tavsiye etti. Bu kitaplar arasında Yücel Feyzioğlu’nun Die Zauberzitrone - Sihirli Limon adlı masal kitabı da var... Ayrıca listede Astrid Lindgren, Christine Nöstlinger, Renate Welsh gibi dünyaca ünlü yazarların kitapları da bulunuyor...” — WESTDEUTSCHE ALLGEMEINE ZEITUNG (GAZETESİ)
Ayıkulak: "Vay başıma, hay başıma; bir Ayıkulak çıktı karşıma... Devlet kuşu konsa başına, âşık olsa toprağına taşına... Bindi Berkut kuşuna... Yol bitecek gibi değil, eğil dağlar eğil!.. Bu masal unutulacak gibi değil..."
...Padişah kızı has bahçede gezinirken bir ayı alıp onu kaçırır. Arar, tarar kızı bulamazlar. Ayı, onu mağarasına götürür, kızın ayıdan bir oğlu dünyaya gelir. Çocuk insana, kulakları ise ayıya benzemektedir. Kız, çocuğun adını “Ayıkulak” koyar.
Masallar Bize Ne Anlatır: “...Kalemini asa yaptı, az gitti uz gitti, dere tepe düz gitti… Peşine düştüğü, binlerce yıllık bir mirastı. O’ndan önce hiç kimse kalkışmamıştı bu işe. Acaba o başaracak mıydı, kendisi de emin değildi. Ama çocuklarımıza borcu olduğunu düşündü. Onlar, hep başka bir kültürle büyüyordu. “Bekleyin beni!” dedi...
Tam 35 yıl sürdü yolculuk... Çağımızın masal dedesi, seyyahı, Evliya Çelebisi Yücel Feyzioğlu’ydu. Ömrünü verdiği seyahatlerden ışıl ışıl döndü. Heybesi masallarla doluydu... Yazdıklarının hem bizim hem de bir dünya kültür mirası olduğunu biliyordu...”
Yeni yorum ekle