Didem Gülçin Erdem: “Olmayanım İçinizde”

Edebiyat

Didem Gülçin Erdem: “Olmayanım İçinizde

 

Son yıllarda kitaplarıyla çağdaş Türk şiirine taze bir soluk getiren Didem Gülçin Erdem’in Olmayanım İçinizde[1]kitabında dağların ve eşyaların sesleri şiirleştirilir.“Nehir yüzlü söylence”lerde (s. 7) harfler, okura tuzlu anlatılar gibi sunulur. Hiç geçilmemiş bir deniz kadar duru olan dil, farklı metinlere açılır. Çiçeğe duran şiirler, tarihin yıkıntılarını aralar ve yaralarını sarar. Dağın ardını ve kapanmış bir rüzgârı tasvir eden metinler, geçmişi onarmaya çalışırcasına ayinleşir. Tanrının ve insanların huzursuzluklarını sözcüklere yükleyen şiir öznelerinin benzetmeleri bile tüllere sarılıdır.

Kitapta, zamanın mekâna sinen yönleri insanların tanıklıklarıyla dile getirilir. Çünkü “coğrafya kaderdir. ”Destanlara yaslanan şiirler, masallardan beslenir. Tarihin gölgesinde, harflerle dans eden şiirlerde, nağmeler sadece ışığı yeten okura seslenir.

Taşın laneti, söylencelerin zehrine bulanırken rüzgârın sesi ormanlar kadar gürdür. İklimlerin talihleri hayatın döngüsüyle birleşir. Medusa’nın saçlarına ve lanetine dolanan sözcükler tehlikelidir:“Medusa’ya bakışı erken içime atılan taşın/laneti adamlarınkinden fazla/kadına edilen ah her zaman daha fazla/başımı nereye çevirsem eski Yunan bir zehir” (s. 5)

“Ses, bilinçtir.”[2]Olmayanım İçinizde’de halkların sesleri, bilincin basamaklarıyla okura iletilir.Geçmişteki acıları taşıyan nehirlerin seslerinin ve renklerinin sözcüklere ulandığı şiirlerle insanların sabrı sınanır: “Fırat ve Aras:/harfleriniz yetmiyor tamamlamaya” (s. 32)

Narın serpildiği yerler çiçeklenirken tapınaklar, ateşe ve hüzne bulanır. “kuşları ve olmayanları fark edenler”in (s. 63) sesi eşikten geçenlere eklemlenir. Okura keder esintisi hissettiren kitaptaki örtük anlatımı alıntılar besler.İmge örtüleri renkli olan metinlerin örgüleri de sağlamdır.

 

[1]Didem Gülçin Erdem, Olmayanım İçinizde, Everest Yayınları, İstanbul 2012.

[2]Jacques Derrida, Ses ve Fenomen-Husserl Fenomenolojisinde Gösterge Problemine Giriş, Çev: Gülben Salman, Z. Emir Özer, Fol Kitap, Ankara 2023, s. 111.

Yeni yorum ekle

Düz metin

  • Hiç bir HTML etiketine izin verilmez
  • Satır ve paragraflar otomatik olarak bölünür.
  • Web sayfası adresleri ve e-posta adresleri otomatik olarak bağlantılara dönüşür.