Eleştiremediklerimizden misiniz?
Betül Fırat
Çoğu insan kendini geliştirmeye odaklı olmaz. Sadece günlük telaşları atlatma çabasındadır. Hayat her zaman ilerlemeyi emreder; yerinde sayanlar için fazla ağır olur zira.
Gelişmek her açıdan önemlidir. Hem kendinizi keşfetmenizi sağlar hem de ilerlemenizi. Her gelişmenizde emin adımlarla ilerlersiniz.
Gelişime önemli bir katkıdır eleştiri. Herkes kusursuz olduğunu düşünür genelde. Bu bağlamda eleştiri iyi bir araç olabilir. Yapıcı eleştiri kusur aramak değildir asla.
Neyle ilgili bir icraat yapıyorsanız yapın mutlaka ufak da olsa bir eksiklik kalır. Mükemmeliyetçiyseniz ufak da olsa hata payına katlanamayabilirsiniz.
Burada devreye üçüncü bir göz girer. Üçüncü gözünde tabi ki konu ile alakalı olması ve eksiklikleri tespit ederek giderilecek kısımları ortaya çıkarılması gerekir.
Aslında eleştiri yapılmış bir icraatı tamamlayıcı niteliktedir. Tamamlanan her iş de mükemmele yakındır. Yeter ki eleştiriler yapıcı olsun ve tamamlana bilinsin.
Her eleştiri olumlu yönde katkı sağlamaz tabi ki. Bir de her söylenen eleştiri kabul edilemez. Kimi insanlar eleştiri yapıyorum diye sadece taşlarlar yapılanı; siz de payınızı almış olursunuz bu taşlamada zaten.
Yıkmaya meyilli saldırı niteliğinde olan eleştiriler yaptığınız işe katkı sağlamayacağı gibi gelişmenize de en ufak yarar sağlamayacaktır. Kimisi de eleştiriyorum adı altında dedikodu kotasını dolduruyordur ki bu hepsinden tehlikeli.
Yani sizi ileriye götüremeyecek ve tamamlayamayacak hiçbir şey eleştiri niteliğinde olamaz.
Diğer bir yandan da eleştirilen sizseniz eleştiriyi kabul edebiliyor olmanız gerekir. Sorunsuz gözükse de sanat ve zanaatlarınız mutlaka bir başka göze gereksinim duymanız gerekir ki eksikliğiniz varsa bunu giderebilmek için çabaladığınız anlamına gelir.
Yıkıcı eleştirilerden de kendinizi nasıl korumanız gerektiği de ayrı bir konu. Sizi hem psikolojik hem duygusal olarak yıpratacak eleştirilerden uzak kalmak en iyisidir. Siz bir şeyler yapmaya çalışırken; sadece seyirci olan kişilerin olumsuz yorumları her zaman işlerinize vurulmuş bir baltadır.
O yüzden de kendinizi bunlardan nasıl sakınacağınızla ilgili yöntemler geliştirmekte bulursunuz çareyi.
Diğer yandan eleştirilmeye tahammülünüz yoksa kimsenin fikrini de istememeniz gerekir; belli ki kendinizi eksiksiz olduğunuza inandırmışsınızdır.
Yoksa siz; eleştiremediklerimizden misiniz?
Mavinin Fecri ve Mihrinin Hicranı Yazarı @paradoks.yara.okur
Yorum
Konu güzel
Genelde kendi siyasi çatısı altında sözüm ona kendi yoldaşlarınca yaşatılmaya çalışılan eleştiri adı altındaki saldırganlıklar, yıkıcı ekip görevlileri gibi davranan bireylerin hitabına gibi okudum.
Kaleminize sağlık.
Yukarıda kullandığım belirli bir mekan ya da kurum değil, sadece genelleme yaptım. Siyasetle de pek ilgim yoktur aslında, Ki yazınızın siyasi olduğunu ima etmediğimi de belirtmem gerekiyor, tam olarak siyasete bağladım gibi görünse de.
Evet yazınızın tamamı doğru analizler. Fakat uzak durmak konusu nasıl olur bilmiyorum. Bazen bir anda gelişen kontrollü saldırılara da maruz kalabiliyor insan. Hatta öyle ki saldırıyı yapanlar eleştiri adı altında kendi kirli fikirlerini sizinmiş gibi gösterip dinleyicileri de buna ikna edecek tavırlar sergileyebiliyor.
O andan kaçabilmek pek mümkün olmadığı gibi kontrol edebilmekte hayli zor.
İşin temeline indiğimizde toplumsal olarak öncelikle eleştirinin tam olarak ne anlama geldiğini anlamak bilmek gerekirken maalesef
çok küçük bir % miz bunun farkında.
Eleştiri sanırım daha iyi bir yöntem ve düşünce önerisi ile nasıl yapılabileceği konusundaki tezi ile birlikte konu üzerindeki uygulayıcıya açıklanması gereken samimi diyaloglar çerçevesidir. Bu benim fikrim tabi. Yine kendimce, diğer eleştirmenler de sizin yukarıda anlattıklarınızdan ibaret fikirsiz insanlar görüşü.
İşin birde kibir yönü var ben oraya hiç girmeyeyim. Ki sizin asıl temanız buydu sanırım.
Eleştiriyi herkes kabul eder mi?.
Eleştiri doğru yapılsa idi belki evet. Fakat buna rağmen kabul etmeyecek bir yığın insan topluluğuyuz. Kaleminize saygılar.
Klavyeden ötürü bazı yazım…
Klavyeden ötürü bazı yazım hataları oluşmuş afedersiniz.
Yeni yorum ekle