“CUMHURİYET’İN 100. YILINDA 100 RESSAM 100 RESİM” SERGİSİ
GÖRKEMLİ BİR AÇILIŞ İLE SANATSERVERLE BULUŞTU
Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Birol Çetin:
“Resim, aynı zamanda tarihçi için de bir kaynaktır”
Proje Genel Koordinatörü ve Sergi Küratörü Siret Uyanık,
“Tuvalde Yüzyıl bir başlangıç oldu, devam edeceğiz”
Türk Tarih Kurumu (TTK) tarafından, Cumhuriyetin yüzüncü yılı nedeniyle hayata geçirilen “Tuvalde Yüzyıl: Cumhuriyet’in 100. Yılında 100 Ressam 100 Resim” sergisi görkemli bir açılış töreni ile kapılarını açtı. Asrın sanatsal serüvenine ışık tutan “Tuvalde Yüzyıl: Cumhuriyet’in 100. Yılında 100 Ressam 100 Resim” sergisinde Cumhuriyet döneminin ilk yıllarından günümüze kadar uzanan süreçten seçilen eserlere yer verildi. Sergideki eserler, yüzyıl içinde yer alan farklı akımları, bireysel eğilimleri ve bazı dönemleri örnekliyor. Sergi ile sanatçıların özgün anlatım biçimleri, yaşadıkları dönemin plastik değerleri ile aktarımları Türk resim sanatının yüzyılındaki gelişim sürecini de yansıtıyor.
“Tuvalde Yüzyıl” ile peyzajdan natürmorta, portreye ve figüratif eserlere, soyut resimden sürrealizme, günlük yaşamdan mekân içine, sokaktaki insan yaşamlarına kadar farklı birçok konu ve resim üslubu bu sergide buluşuyor. CerModern’de sergilenen bu özel seçkiyle Cumhuriyet’in yüzyılının resim sanatının yansımalarına tanıklık ediliyor.
Sergi, kronolojik olarak Cumhuriyet’in kuruluş döneminden itibaren 1923-1950 arasındaki dönemle, 1950 sonrası bireyselleşme olgusu bağlamındaki dönemlere iz bırakan ressamların eserlerini içeriyor. Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk kuruluş yıllarındaki ulus olma bilinci ile sanatçıların kimlik arayışlarının izleri takip edilirken, ilk yıllarda Kurtuluş Savaşı ile dönemin söylem ve politikalarında öne çıkan köylü ve köy temasının işlendiği göze çarpıyor. 1938-1943 yılları arasında ise “Yurt Gezileri ve Sergileri” ile Anadolu’nun farklı köşelerinden taşınan izlerin yer aldığı eserler, sonraki yıllarda dünyadaki akımlardan etkilenen tablolara dönüşüyor.
CerModern ana salon kırmızı beyaza büründü
“Tuvalde Yüzyıl: Cumhuriyet’in 100. Yılında 100 Ressam 100 Resim” sergisi için CerModern ana salonu Türk Bayrağı’mıza ithafen kırmızı beyaz renklerinde düzenlendi. Sergi, 2 Mayıs–2 Temmuz 2023 tarihleri arasında sabah 10.00 ve akşam 20.00 saatleri arasında CerModern ana salonda sanatseverler ile buluşacak.
Sekiz önemli eser ilk kez sanatseverler ile buluştu
Sergiyi özel kılan ayrıntılardan biri de daha önce hiç sergilenmemiş sekiz önemli reisimin sanat severlerle buluşturması oldu. CerModern’de iki ay boyunca açık kalacak sergide aynı zamanda 1954 İstihsal konulu yabancı jürili yarışmada birincilik ödülü alan Aliye Berger’e ait “Güneşin Doğuşu” adlı eseri de Yapı Kredi Bankası koleksiyonu haricinde ilk kez kurum dışında sergilendi. Türkiye Büyük Millet Meclisi Sanat Koleksiyonu (TBMM) vilayet tablolarından Turgut Zaim ve Şadan Bezeyiş de yine ilk kez gün yüzüne bu sergiyle çıktı.
Anadolu Medeniyetleri Müzesi envanterinde bulunan Cemal Tollu’ya ait Eti Fırtına Tanrısı adlı eseri ve Fahrelnissa Zeid’in müzenin ambiyansından etkilenerek hatta müzede kalarak hazırladığı soyut kompozisyon da ilk kez bu sergide izleyiciyle buluşuyor.
Bedri Rahmi Eyüboğlu ailesinden alınan Hitit Güneşi adlı eser de ilk kez bu sergide sunuluyor. Etnografya Müzesi envanterinde bulunan Şevket Dağ’ın 1928 yılına ait eseri de ilkler arasında. Etnografya müzesinde bulunan ve 1938 yılında yurt gezileri kapsamında Gaziantep’e gidecek Feyhaman Duran’a Atatürk’ün “Git orada Kurtuluş savaşı gazisi ve kahramanı Nalbant Hasan Çavuş’u bul ve onun portresini yap” diye öneride bulunduğu ve sanatçının da bunun üzerine Gaziantep’te yaptığı bu tablo da bugün burada ilk kez sunuldu.
“Cumhuriyetimizin 100. yılı etkinliklerine böyle bir proje ile katkı yapmak istedik”
Çok sayıda davetlinin ve ressamın açılış için hazır bulunduğu törenin açılışında konuşan Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Birol Çetin, “Sergimize gösterdiğiniz ilgiden ötürü, Türk Tarih Kurumu Başkanı olarak çok teşekkür ediyorum. Bu yıl Kurumumuzun 92. Kuruluş yıl dönümünde Cumhuriyetimizin 100. yılı anma etkinliklerine böyle bir proje ile katkı yapmak istedik. Tabii bu kadar önemli 100 farklı eseri bir araya getirmek tahminimizin ötesinde, gerçekten zordu fakat başta Meclis Başkanlığımız olmak üzere tüm kamu kurum ve kuruluşlarımız, üniversitelerimiz ve koleksiyonerlerimize teşekkür ediyoruz. Bu sergiye hepsinin ciddi katkısı oldu. Sergimiz iki ay boyunca açık kalacak. Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Mehmet Nuri Ersoy ve TBMM Başkanı Mustafa Şentop’tan sözümüzü aldık, ziyaretleriyle bizleri onurlandıracaklar. Resim aynı zamanda tarihçi için de bir kaynaktır. Bu sergi Türk resminin 100 yıl içerisinde nereden nereye geldiği sorusunun yanıtı olması bakımından sanat tarihçileri için de ayrı bir önem taşıyor" dedi.
Prof. Dr. Birol Çetin konuşmasına şöyle devam etti: “Bugün, Türk resim sanatı, çağdaş sanatın çeşitli akımlarından etkilenerek dünya sanat sahnesinde önemli bir yer edinmiştir. Sanatçılarımız hem geleneksel Türk sanatında hem de evrensel sanat ortamında yer alarak resim sanatının zenginliğine ve çeşitliliğine katkıda bulunmaktadırlar. Gerçekleştirdiğimiz bu sergi Cumhuriyet’imizin kültür politikaları ve sanatsal eğilimlerini bir arada görmemizi sağlayacak, temsil gücü yüksek yüz ressamımızın tipik resimlerini ihtiva etmesi bakımından sanat tarihimizin bir tablosu sayılacaktır. Bu bakımdan sanatseverlerin yanı sıra kültür ve sanat tarihiyle ilgilenenlerin de özellikle ilgileneceği bir çalışma olarak bilim dünyasına ve toplumumuza ciddi katkı sunacaktır. Başta sergi koordinatörümüz ve küratörümüz Siret Uyanık ve danışmanlarımız Prof. Dr. Aydın Ayan ve Ömer Faruk Şerifoğlu olmak üzere sergimiz için koleksiyonlarındaki resimlerini paylaşan tüm Kurumlara ve koleksiyonerlere bir kez daha Türk Tarih Kurumu adına teşekkür ederiz.”
ZorbaTVdergi Genel Yönetmeni Ümit Yaşar Gözüm, sergi küratörü Siret Uyanık'ın refakatinde sergiyi gezerek, düşüncelerini paylaştı.
Her dönemin ruhu başka
Sergi, kronolojik olarak Cumhuriyet’in kuruluş döneminden itibaren 1923-1950 arasındaki dönemle, 1950 sonrası bireyselleşme olgusu bağlamındaki dönemlere iz bırakan ressamların eserlerini içeriyor. Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk kuruluş yıllarındaki ulus olma bilinci ile sanatçıların kimlik arayışlarının izleri takip edilirken, ilk yıllarda Kurtuluş Savaşı ile dönemin söylem ve politikalarında öne çıkan köylü ve köy temasının işlendiği göze çarpıyor. 1938-1943 yılları arasında ise “Yurt Gezileri ve Sergileri” ile Anadolu’nun farklı köşelerinden taşınan izlerin yer aldığı eserler, sonraki yıllarda dünyadaki akımlardan etkilenen tablolara dönüşüyor.
Peyzajdan natürmort’a, portreden figüratif eserlere, soyut ve sürrealist eserlerden ve sokaktaki insan yaşamlarına kadar farklı birçok konu ve yaklaşımın yer aldığı sergi, dönemlere özgü toplumsal gelişmelerin yansımalarına, sanatçıların sanatsal, ruhsal dünyalarına da ışık tutuluyor.
Yüzyılın heyecan verici eserleri
“Tuvalde Yüzyıl” sergisinde, Mehmet Ruhi Arel’in “Su İçen Köylü” adlı eserinden Şevket Dağ’ın “Cami İçi” adlı eserine, İbrahim Çallı’nın “Balo”sundan Fikret Mualla’nın ünlü “Hastanede” adlı eserine, Turgut Zaim’in “Yörük Düğününe Hazırlık” adlı eserinden Nurullah Berk’in “Baloncu Çocuk” adlı eserine kadar çok sayıda önemli eser bir arada. Sergide Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun “Hitit Güneşi” adlı eseri ile eşi Eren Eyüboğlu’nun “Nermin Menemencioğlu Portesi” tabloları da yer alıyor. Kayıhan Keskinok’un “Sarışın Bir Kurda Benziyordu” adlı Atatürk tablosu, Adnan Turani’nin “Trio”, Burhan Doğançay’ın “Kral ve Ben”, Devrim Erbil’in “Malatya Ulu Camii – Kubbe İçi”, Mehmet Güleryüz’ün “İstanbul’u Dinliyorum”, Yalçın Gökçebağ’ın “Eve Dönüş”, Aydın Ayan’ın “Bir Memleketin Simgesel Portresi”, Bedri Baykam’ın “Dönme Dolap” gibi eserlerinin yanı sıra sergide Nuri İyem ve Mustafa Ayaz’ın da eserleri görülebilecek.
Hüseyin Avni Lifij’in “Akgün”ü sergide
Hüseyin Avni Lifij’in savaş alegorileri serisinden “Akgün” adlı eseri Milli Kütüphane koleksiyonundan alınarak sergiye dahil edildi. “Akgün” savaşın bitimindeki kazanılan zaferi, yaşanılan gururu, batıştan çıkışa, yok oluştan varoluşa dönüşüm anlamı taşıyan, vatanın emperyalist saldırılardan arındırılması ve işgalci orduların denize döküldüğü 9 Eylül 1922 gününü simgeliyor. Hüseyin Avni Lifij’in bu çalışması aslında ikili bir çalışmadır: “Akgün” ve “Karagün”. “Karagün” eseri ise Ankara Resim Heykel ve Heykel Müzesi’nde sergileniyor.
Ünlü kadın ressamlar ve ünlü tabloları
Sergideki kadın ressamların eserleri de dikkat çekiyor. Başlangıçta soyut resim yapmayı istemeyen, hatta direnen Fahrelnissa Zeid’in “Soyut Kompozisyon”u sanatseverler ile buluşuyor. Aliye Berger’in şüphesiz en önemli eseri olan, Türkiye’de soyut sanatın ivme kazanmasında etkili olan “Güneşin Doğuşu”, Leyla Gamsız’ın “Bursa’dan”, Naile Akıncı’nın “Anadolu Kavağı”, Gencay Kasapçının “Noktanın Sonsuzluğu”, Tülay Tura Börtecene’nin “Ötekinin Yitiği” ve Neş’e Erdok’un “Özportre”si görülecek eserler arasında.
Özel hikayesi olan eserler görücüye çıkıyor
Cumhuriyet’imizin 100. yılına ithafen Türk Tarih Kurumu tarafından hayata geçirilen “Tuvalde Yüzyıl: Cumhuriyet’in 100. Yılında 100 Ressam 100 Resim” sergisi ile özel hikayeleri olan eserler de resim severler ile buluşacak. Bunlar arasında Etnografya müzesinde bulunan ama daha önce çok gün yüzüne çıkmayan Feyhaman Duran’ın “Nalbant Hasan Çavuş” portesi ile Harita Genel Müdürlüğü koleksiyonunda bulunan Mahmut Cüda’ya ait “Kadın” adlı tablo da yer alıyor.
TBMM Sanat Koleksiyonundan daha önce sergilenmeyen iki eser
“Tuvalde Yüzyıl: Cumhuriyet’in 100. Yılında 100 Ressam 100 Resim” sergisinde sanatseverleri heyecanlandıracak ilkler de yaşanacak. Türkiye Büyük Millet Meclisi Sanat Koleksiyonunda bulunan daha önce çok gün yüzüne çıkmayan, Şadan Bezeyiş ve Turgut Zaim’e ait eserler gün yüzüne çıkacak. Proje kapsamında TBMM Sanat Koleksiyonu, Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Etnografya Müzesi, Yapı Kredi Bankası, Halkbank, Milli Kütüphane, Etnografya Müzesi, İstanbul Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, Harita Genel Müdürlüğü gibi pek çok kurumun koleksiyonlarından, özel koleksiyonlardan ve sanatçı koleksiyonlarından eserler seçildi.
230 sayfalık sergi kitabı
Proje kapsamında, TTK Sıralı yayınlarından 230 sayfalık bir sergi kitabı yayımlandı. Bunun yanında Cumhuriyet dönemine ait, TTK envanterinde yer alan ilk resim sergisi broşür, afiş, katalogları sergide geniş kitleler ile buluşacak, kolajlar sergi duvarlarında yer alacak. Asrın sanatsal serüvenine ışık tutacak “Tuvalde Yüzyıl” sergi kitabı, araştırmacılar, konu ile ilgili uzmanlar için kaynak kitap niteliği taşıyacak.
İki ay boyunca açık kalacak
“Tuvalde Yüzyıl: Cumhuriyet’in 100. Yılında 100 Ressam 100 Resim” sergisi için CerModern ana salonu Türk Bayrağı’mıza ithafen kırmızı beyaz renklerinde düzenlendi. İki ay boyunca açık kalacak sergi, 2 Mayıs–2 Temmuz 2023 tarihleri arasında sabah 10.00 ve akşam 20.00 saatleri arasında CerModern ana salonda sanatseverler ile buluşacak.
“İkinci ‘100’ ve hatta üçüncü ‘100’ü de yapabiliriz”
Konuşmasına Cumhuriyet’in kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün “Yüksek bir insan topluluğu olan Türk Milleti’nin tarihî bir özelliği de güzel sanatları sevmek ve onda yükselmektir” cümlesine atıfta bulunarak başlayan Proje Genel Koordinatörü ve Sergi Küratörü Siret Uyanık ise, “Elbette ki Türk resim camiası bu 100 sanatçıdan ibaret değil. Çok kıymetli ve üretken onlarca ressamımız var. Bu sergiyi 100+100 olarak planlamıştık, ancak sergileme şartları buna uygun olmadığı için 100 eserle başlangıcı yaptık. Ardından imkanlar dahilinde “İkinci 100” ve hatta “üçüncü 100”ü de yapmayı planlıyoruz” dedi.
“Katkı veren herkese teşekkür ediyoruz”
Türk Resim Sanatı açısından çok anlamlı ve önemli sergi projesini hayata geçiren Türk Tarih Kurumu’na ve TTK Başkanı Prof. Dr. Birol Çetin’e, büyük özveriyle çalışan kurum personeline teşekkür eden Uyanık şöyle konuştu: “Sanat adına verdiğiniz bu önemli katkının sanat dünyası için oldukça değerli. Ayrıca CerModern yönetimine teşekkür ederim. Çağımızın yaşayan usta ressamlarının yanı sıra, aramızdan ayrılmış ancak Türk sanatının kilometre taşlarını oluşturan, bıraktıkları eserlerle gelecekte de eserleriyle yaşamaya devam edecek tüm sanatçılara Türk milleti adına şükranlarımızı sunuyoruz. Koleksiyonlarını açarak bu anlamlı sergiye katkı sağlayan sanatçılara, sanatçı ailelerine, koleksiyonerlere, kurum ve kuruluşlara teşekkür ediyoruz.”
“Sanat için bir arada olmak güzel”
“Tuvalde Yüzyıl: Cumhuriyet’in 100. Yılında 100 Ressam 100 Resim” Projesi küratörlerinden Ömer Faruk Şerifoğlu da açılışta bir konuşma yaptı. Şerifoğlu, “Sanat için bir arada olmak güzel 100. Yılda bu anlamlı projenin parçası olmak benim için bir onurdur. 19 Ekim 1923. Cumhuriyetin ilanına 10 gün var ama cumhuriyetin ilanı her yerde duyulmakta. İşgal altındaki İstanbul’da olan ama gözü kulağı Anadolu’da olan ressamlar bu heyecana nasıl ortak oluruz diye düşünürken Ankara’dan aldıkları bir işaret ile resimlerini yüklenerek Ankara’ya gelirler ve 19 Ekim 1923 günü cumhuriyetin ilanından 10 gün önce Ankara Türk ocağı binasında 1. Ankara sergisi açılmıştır. Bu kuruluşun harcında da resim vardır. Bu böyle de devam edecektir inşallah. Be sergiyi birkaç gün sonra Atatürk ziyaret etmiştir. Ve bu resimleri milletvekillerine bakanlıklara ve belediyelere satın aldırmıştır” ifadelerini kullandı.
Açılış konuşmalarını ardından sahneye davet edilen ressamlar ve aileleri de duygularını şöyle paylaştı:
Süleyman Saim Tekcan: “Tabii ki yüz yılın içerisinde seksenli yaşları aşmış yaşayan sanatçılardan biri olmaktan mutluyum. Sanatçılar dünyayı terk ediyorlar ama ölmüyorlar. Ölümsüz oluyorlar. Büyük Atatürk’ün emeklerine, sanata verdiği değere ve onun bize gösterdiği yolda olan tüm sanatçılara teşekkür ediyorum.”
Mustafa Pilevneli: “Yüz sene olmuş, bu yüz senenin 50 senesinde Ankara’da sanatın doruğunu yaşadım, bu ne büyük bir şanstı benim için. Şanslı bir insanım. Ankara’da öylesine güzel günleri yaşadım ki sayamayacağım kadar çok isim var hatırıma gelen. Onların hepsinin burada olduklarını biliyorum. Hepinize saygılar sunuyorum.”
Hasan Pekmezci: “Yoğun duygular içindeyim. Serginin bende yarattığı bende yarattığı birkaç önemli duygu var. 1923-2023 birkaç yüzyılın birlikte içinde barındırıyor. Bütün sınırlılıklara rağmen böyle bir serginin var oluşu çok önemli.”
Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Özden: “Burada olmaktan dolayı kendimi çok şanslı hissediyorum. Bu işin içinde olan herkese, öğrencilerimizi bu kadar önemli eserleri görmelerini sağladıkları için başta Türk Tarih Kurumu Başkanımız Prof. Dr. Birol Çetin’e teşekkür ediyoruz.”
TTK arşivinden önemli dokümanlar da ilk kez sergileniyor
Proje ile özel koleksiyonlar ve sanatçı koleksiyonlarından 100 eserlik özel bir seçki oluşturuldu. Sanatçıların tanınan eserlerinin dışında, onların farklı özelliklerinin sergilendiği eserlerinin yer aldığı sergide, TTK arşivinden ve özel arşivlerden Cumhuriyet’in ilk dönemlerine ait sergi katalogları, broşürler, davetiyeler, fotoğraf gibi materyallerden oluşan önemli dokümanlar da sergilenecek. Sergi ile bilim dünyasına ve resim severlere, Türk sanat tarihine bir katkı olarak, 239 sayfalık bir “Tuvalde Yüzyıl” sergi kitabı da yayınlandı. Sergi kapsamında 2 Haziran 2023 tarihinde CerModern Türk resminin yüzyılı ile ilgili bir panel de düzenlenecek.
Kurum ve özel koleksiyonlar eserleri ile katkı verdi
Proje kapsamında pek çok kurumun, özel koleksiyonlardan ve sanatçı koleksiyonlarından eserler seçildi. “Tuvalde Yüzyıl: Cumhuriyet’in 100. Yılında 100 Ressam 100 Resim” sergisinde TBMM Sanat Koleksiyonu, Hacettepe Üniversitesi Rektörlüğü, Güzel Sanatlar Fakültesi ve Sanat Müzesi Gazi Üniversitesi Rektörlüğü, Resim İş Bölümü ve Resim Heykel Müzesi, Anadolu Üniversitesi Rektörlüğü ve Çağdaş Sanatlar Müzesi, İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü ve Müzesi, Halkbank Genel Müdürlüğü Sanat Koleksiyonu, Yapı ve Kredi Bankası Genel Müdürlüğü Sanat Koleksiyonu, Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Etnografya Müzesi, Harita Genel Müdürlüğü, Milli Kütüphane, Zihni Merey, Ahmet Can Aslanbek, Seda-Uğur Köse, Doğan Paksoy, Mustafa Ayaz Müzesi, Alpaslan Aktuğ, Folkart Gallery, H.S. Ender Başaran, H.T. Arıca, Yaykıran Ailesi, Ömer Faruk Şerifoğlu, Sezer Tansuğ Sanat Vakfı, Melih Özkan, Emel Arel, Renan ve Sinan Genim, İmoga Müzesi Koleksiyonları eserleri ile katkı verdi.
Sergide yer alan 100 ressam;
Şevket Dağ, Sami Yetik, Mehmet Ruhi Arel, Nazmi Ziya Güran, İbrahim Çallı, Hikmet Onat, Hüseyin Avni Lifij, Mihri Müşfik, Feyhaman Duran, Namık İsmail, Hasan Vecihi Bereketoğlu, Eşref Üren, İhsan Cemal Karaburçak, Cemal Tollu, Şeref Akdik, Zeki Kocamemi, Cevat Dereli, Abidin Elderoğlu, Malik Aksel, Fahrelnissa Zeid, Refik Epikman, Fikret Mualla, Aliye Berger, Hamit Görele, Şefik Bursalı, Mahmut Cuda, Ali Çelebi, Hale Asaf, Zeki Faik İzer, Halil Dikmen, Turgut Zaim, Arif Bedii Kaptan, Nurullah Berk, Sabri Berkel, Ercüment Kalmık, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Eren Eyüboğlu, Ferruh Başağa, Cihat Burak, Selim Turan, Nuri İyem, Avni Arbaş, Leyla Gamsız, İbrahim Balaban, Nejat Melih Devrim, Neşet Günal, Mehmet Pesen, Naile Akıncı Kayıhan Keskinok, Mübin Orhon, Nedim Günsür, Lütfü Günay, Osman Zeki Oral, Adnan Turani, Nuri Abaç, Mustafa Aslıer, Şadan Bezeyiş, Orhan Peker, Adnan Çoker, Turan Erol, Burhan Doğançay, Ömer Uluç, Özdemir Altan, Erol Akyavaş, Ömer Kaleşi, Gencay Kasapçı, Yüksel Arslan, Fethi Arda, Tülay Tura Börtecene, Devrim Erbil, Muhsin Kut, Mehmet Güleryüz, Mustafa Ayaz, Burhan Uygur, Mustafa Pilevneli, Neş’e Erdok, Süleyman Saim Tekcan, Komet (Gürkan Çoşkun), Zafer Gençaydın, Alaettin Aksoy, Utku Varlık, Ergin İnan, Teoman Südor, Halil Akdeniz, Yalçın Gökçebağ, Hasan Pekmezci, Mustafa Ata, İbrahim Örs, Hüsamettin Koçan, Zahit Büyükişliyen, Balkan Naci İslimiyeli, Fevzi Karakoç, Hanefi Yeter, Veysel Günay, Zekai Ormancı, Habip Aydoğdu, Aydın Ayan, Canan Tolon, Mevlüt Akyıldız, Bedri Baykam.
NOT: Türk Tarih Kurumu Başkanlığı tarafından hazırlanan Basın Duyurusu esas alınmıştır. Eser ve sergi açılış görselleri de sergi editörü Siret Uyanık tarafından yayınlanmak üzere dergimize iletilmiştir. ZorbaTVdergi Ailesi olarak Cumhuriyetimizin 100. Yılı anısına açılan ilk kapsamlı sergiden dolayı TTK ve sergide emeğe geçenleri kutluyoruz.
Yorum
Merhaba sergiyi gezme şansı…
Merhaba sergiyi gezme şansı buldum. Eksiklerine rağmen güzel bir sergi. Aydın Ayan hoca harikalar yaratmış. Ömer Faruk Şerifoglunun zengin arşiv hazinesi ise yaramış.
Emeği geçenleri yürekten kutluyorum.
Yeni yorum ekle