Türk Resminin Bohem ve Asi Fırçası: İbrahim Çallı

Folkart Galery'de 23 Kasım 2021 tarihinde sanatseverlerle buluşan sergi 17 Nisan 2022'ye kadar sürecek.
Görsel Sanatlar

Türk Resminin Bohem ve Asi Fırçası: İbrahim Çallı 

zorbatv.dergi

zorbatv.dergi
Folkart Gallery, 2021-2022 sezonunu Türk resminin en önemli sanatçılarından İbrahim Çallı ile açtı. İbrahim Çallı üzerine tüm zamanlarda düzenlenmiş en kapsamlı sergisi olan 'Türk Resminin Bohem ve Asi Fırçası: İbrahim Çallı' sergisi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstanbul Ticaret Odası, Yapı Kredi Bankası, Türkiye İş Bankası, Ziraat Bankası başta olmak üzere; birçok kurum ve özel koleksiyonerin elindeki eserlerden derlenen 80 eserden oluşuyor. Beş yıllık hazırlık sürecinin ardından 23 Kasım 2021 tarihinde sanatseverlerle buluşan sergi 17 Nisan 2022'ye kadar sürecek.

Serginin proje direktörü Fahri Özdemir, " Türk resminin gelmiş geçmiş en önemli figürüdür İbrahim Çallı. Sokakta sıradan insanlara Türk resminden bir ismi söyleyin diye sorduğunuzda, mutlaka ve mutlaka İbrahim Çallı'yı söyleyecektir." Diyerek sanatçının yerine vurgu yaptı. Türk resminin en önemli sanatçılarından biri olan İbrahim Çallı, 1960 yılında 77 yaşında hayata gözlerini yumdu. Sergide, Çallı'nın başyapıtları olarak kabul edilen Mustafa Kemal Atatürk portresi ile Mevleviler serisinin yanı sıra, peyzajları ve natürmortları da bulunuyor.  
Sergi kapsamında İbrahim Çallı sanatı üzerine kapsamlı bir prestij kitap hazırlanarak okurla buluşturuldu. Sanat yazarları ve sanat eleştirmenlerinin kaleme aldığı kitap, sanatçı üzerine yapılan nitelikli çalışmaların başında geliyor.

zorbatv.dergi

Çallı, Türk Resminin En Önemli Figürü
Serginin proje direktörü Fahri Özdemir, "Cumhuriyet tarihindeki ressamlara baktığınızda hepsinin hocası yine karşınıza İbrahim Çallı olarak çıkar. Cemal Tollu, Cevat Dereli, Elif Naci, Bedri Rahmi Eyüpoğlu, Malik Aksel kime sorarsanız hepsi onun atölyesinden geçmiştir. Tabloları gibi çok renkli bir yaşama sahip. Aydın, muhalif, sözünü hiçbir zaman sakınmayan, sofraların aranan en sıkı entelektüelidir. Neyzen Tevfik'in de en yakın arkadaşıdır. 1882'de, o zaman İzmir'e bağlı, şimdi ise Denizli'ye bağlı Çal kasabasında dünyaya gelir. İlk, orta eğitiminden sonra ablası onu askeri eğitim için İstanbul'a gönderir. Kuleli Askeri Lisesi'nin sınavını kaçırdığı için orada yaşamaya devam eder. Kapalıçarşı'da tanıştığı bir Ermeni ile beraber bütün hayatı da değişir. Çocukluğundaki gizli resim aşkı orada iyice depreşir. Ondan resim kursları alır. Sonra Şeker Ahmet Paşa'nın da desteğiyle o zamanki adı 'Sanayi-i Nefise' olan şimdi ise 'güzel sanatlar akademisi' dediğimiz okula girer. 1910 yılında yurt dışına burslu eğitime gönderilecek öğrenciler için yapılan yarışmada birinci olur ve Paris'e gider. 4 yıl boyunca ünlü ressam Fernand Cormon'un yanında atölyesinde çalışır ancak 1. Dünya Savaşı dolayısıyla eğitimini yarıda bırakıp ülkemize geri döner ve kısa bir süre sonra Sanayi-i Nefise'ye hoca olarak atanır ve 1960'da da hayatını kaybeder" dedi.
 

 

 

 

 

zorbatv.dergi

İbrahim Çallı  (1882-1960)

Türk Empresyonist Ressam İbrahim Çallı 1882 yılında, o dönem İzmir’e bağlı bulunan Çal kasabasında doğdu. (Çal günümüzde Denizli iline bağlıdır). 1906’da Şeker Ahmet Paşa’nın desteğiyle Sanayi-i Nefise’ye giren İbrahim Çallı, 1910 yılında buradan mezun olduktan sonra Hikmet Onat ve Ruhi Arel’in de aralarında olduğu bir grupla Paris’e resim öğrenimine gönderildi. Ünlü ressam, Paris’te L’Ecole des Beaux Arts’da, Fernand Cormon Atölyesi’nde eğitim gördü. Çallı, I. Dünya Savaşı’nın başlamasıyla yurda döndü. İbrahim Çallı, müdürlüğünü Halil Erdem’in yaptığı Sanayi-i Nefise’ye hoca olarak girdikten sonra Hikmet Onat, Nazmi Ziya, Feyhaman Duran, Avni Lifij, Namık İsmail ile birlikte okulda hocalık yapmaya başladı. Çallı, çok iyi bir ressam olmakla birlikte, bu süreçte iyi bir öğretmen olduğunu da kanıtladı. Elif Naci,  Mahmut Cuda, Muhittin Sebati, Ali Avni Çelebi, Zeki Kocamemi, Bedri Rahmi Eyüpoğlu gibi isimler, Çallı’nın öğrencisi oldu. İbrahim Çallı, ışık ve gölgede, renk armonisinde, özellikle kıvrak fırça darbeleriyle çok güçlü bir tekniğe ve ustalığa sahipti. Sanatçının eserleri arasında; portreler, nüler, peyzajlar ve natürmortlar daha ağırlık kazandı. İbrahim Çallı, 22 Mayıs 1960 yılında mide kanamasından vefat etti. 

zorbatv.dergi

 

Yeni yorum ekle

Düz metin

  • Hiç bir HTML etiketine izin verilmez
  • Satır ve paragraflar otomatik olarak bölünür.
  • Web sayfası adresleri ve e-posta adresleri otomatik olarak bağlantılara dönüşür.